1,2 млрд. души по света са под прага на бедността.

Не е достатъчно дадена страна да бележи стопански ръст. Много по-важно е благосъстоянието действително да достига до всички слоеве на населението, се казва в доклад на Световната банка за бедността по света, цитиран от българската секция на "Дойче веле".

Световната банка призовава развиващите се страни да сторят повече в борбата срещу крайната бедност. За тази цел експертите препоръчват допълнителни държавни програми, които да осигурят директни или свързани с определени условия парични трансфери към социално слабите хора

Според Световната банка, за пример може да послужи бразилската програма "Bolsa Familia", предвиждаща финансови помощи за семействата, които редовно изпращат децата си на училище и на профилактични медицински прегледи.

"Дори и всички страни да продължават да бележат ръст както през последните 20 години, през 2030 г. бедността по света ще намалее само с 10%", заяви президентът на Световната банка Джим Йон Ким. За крайно беден минава този, който разполага с по-малко от 1,25 долара на ден.

ООН си беше поставила за цел до 2030 г. да изкорени крайната бедност. "За постигането на тази цел би трябвало всяка година 50 млн. души по света да преодоляват границата на бедността - или всяка седмица по един милион души", изчислява Джим Йон Ким. И тъй като хората не могат да се справят с бедността със собствени сили, трябва да се намеси държавата - било с финансови помощи, било с държавни програми.

1,2 млрд. души по света минават за крайно бедни. Една трета от тях живеят в Индия. Световната банка е изготвила списък с десет африкански и азиатски държави, в които живеят 80% от най-бедните хора по света. Освен Индия, това са Китай, Нигерия, Бангладеш, Конго, Индонезия, Пакистан, Танзания, Етиопия и Кения.