Във въображението на Заха Хадид една от централните станции на метрото в саудитската столица изглежда като пясъчни дюни

Дубайското метро може и да впечатлява с безпилотните си влакове и елегантните станции, но създателите на новото метро в Рияд, столицата на Саудитска Арабия, добавят и щипка дизайнерски стил към амбициозния си проект.

Наели са световноизвестната архитектка Заха Хадид да измисли дизайна на метростанцията Финансов район "Крал Абдула" (KAFD) - една от ключовите спирки в огромната мрежа, която ще бъде построена от нулата в следващите четири години.

Предварителният дизайн разкрива футуристична сграда на шест нива (включително подземен паркинг на два етажа), направена от преливащи и застъпващи се линии, които напомнят за формите на пясъчните дюни, изваяни от пустинните ветрове (вж. галерията).

Прочута заради проекти като Операта в Гуанжао, Лондонския център за водни спортове и бъдещия Център за сценични изкуства на остров Саадият до Абу Даби, британката от иракски произход Заха Хадид казва, че станцията KAFD ще се превърне не само в транспортен център, но и в емблематично публично пространство за Рияд.