За тази селекция ни вдъхнови новият сингъл на "Сизър систърс" Only The Horses, продуциран от Калвин Харис - а към него добавихме стари, но златни парчета, сред които и български

Only the Horses е втори сингъл от предстоящия албум на "Сизър систърс" Magic Hour, който излиза след месец, в края на май. Парчето е плод на съвместната им работа с нашумелия шотландец Калвин Харис, който написа миналогодишния хит на Риана We Found Love.

Този месец се навършват 41 години от излизането на албума на "Ролинг стоунс" Sticky Fingers, откъдето е една от най-популярните им балади: Wild Horses.

Песента има множество кавъри - чуйте например версията на Сюзан Бойл, включена в дебютния й албум, или концертното изпълнение на Адам Ливайн и Алиша Кийс, както и самите "Стоунс" на живо, от по-младите им години.

"Черен кон, не умирай върху белия сняг...", пееха "Щурците" в баладата "Не умирай", написана от Валди Тотев по стиховете на поета Павел Матев.

"Диви коне" пък се нарича една от най-известните песни на българската група "Клас", която беше нашумяла сред феновете на ню уейва в края на 80-те и началото на 90-те години.

През 1994-та "Диви коне" печели второ място в пролетния радиоконкурс на БНР и е включен в албума им "Кино" същата година.

Ако сте слушали "Любе", вероятно знаете тяхната "Конь", а сред най-известните стихотворения по темата е и "Капризните коне" на Владимир Висоцки от 1972 г.

Песента е една от най-известните в репертоара на великия руски бард - на нея дори е танцувал Михаил Баришников в сцена от филма си "Бели нощи", където му партнира бъдещата носителка на "Оскар" Хелън Мирън.

"Кони привередливые" продължава да се изпълнява и след смъртта на Висоцки, а една от най-високо оценяваните версии пее Гарик Сукачов от култовата група "Бригада С".