Идеята е децата да идат на училище някъде, където средата не е враждебна

Училища в Земен и София ще посрещнат децата бежанци от Калище, които станаха жертва на протести за това, че ще ходят в българско училище. Това обяви министърът на образованието и науката Румяна Коларова пред сутрешния блок на Би Ти Ви.

Вчера родителите на общо 18-те ученика, които се обучават в училището в Калище, заплашиха, че ще преместят децата си, ако бежанците влязат в класните стаи. На родителска среща те решиха да не допускат в училището деца от Афганистан и Сомалия. Жителите на селото като цяло настояват всички чужденци, настанени в Националния детски екологичен комплекс в селото, да бъдат изселени.

МОН не разполага с точни данни колко са децата бежанци, които ще тръгнат на училище тази година. Причината е, че броят на хората, които са получили статут на бежанци, непрекъснато се променя.

Виж още: Напред, науката е слънце... ама не точно

"Ако хората протестират, ако има негативна реакция, нека това да се покаже, преди децата да отидат на училище. Не бих допуснала деца да отидат във враждебна страна. Проблемът има решение, въпросът е ние да се замислим за толерантността в малките общини", заяви Коларова и обясни, че няма гаранция за това, че толерантността в София е по-голяма, но в столицата бежанците са "по-малко невидими".

Пред БНР заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците Васил Върбанов обясни, че 9 деца от Афганистан ще бъдат настанени в столичния квартал "Враждебна".

Виж още: Над 400 деца бежанци няма да могат да ходят на училище

"Агенцията трябва да получи съдействие от всички централни и местни органи, а не да среща пречки. Малолетните и непълнолетните бежанци, търсещи закрила, имат право на обучение, а тези, които са получили закрила, имат право на професионално обучение. Не знам какво е причинило напрежението", каза още той.

За разлика от Калище, в Хасково и Харманли деца бежанци съвсем безпроблемно влязоха в клас. 

7-годишният Зади Дауд от Афганистан и 17-годишният Ануар Абдула от Сомалия са записани без проблем, пише haskovo.net. Съучениците им ги приемат без проблем или лоша дума. Засега Ануар е само слушател, но се очаква скоро да положи приравнителни изпити и да тръгне на училище заедно с другите ученици. 

Родителите на Зади пък вече са успяли да си намерят работа в Харманли и именно с помощта на новия им работодател детето е записано в Основното училище „Алеко Константинов“ в Харманли.