Обществената поръчка за чуждоезиковите курсове в парламента е на стойност 216 хил. лв.

Депутатите без познания по чужди езици могат да се запишат на уроци по английски, немски или френски език за сметка на данъкоплатците. 

Това става ясно от обществена поръчка за езикови курсове, обявена от Народното събрание. Цената на обществената поръчка е 216 хил. лв. с ДДС, а спечелилият ще трябва да предостави убочение на народните представители и служители на парламента в следващите 3 години, пише в. "Труд". 

Обучението е както за придобиване на общи разговорни умения, така и за специализирани - юридически английски, както и немски и френски за работа с институциите на ЕС. 

Групите ще бъдат до 12 души, за да може народните избраници да усвояват добре материала. Определянето на нивото им ще става с входни тестове.

Виж още: Колко получават депутатите

Обучението ще се провежда в самите сгради на Народното събрание на жълтите павета за максимално удобство. 

От условията на поръчката става ясно, че курсовете ще бъдат 150 учебни часа, в които ще се преподават всички 5 нива (от А1 до С1) за трите езика. 

Депутатите ще трябва да ходят по три пъти седмично, по изключение по два. Тези, които са се записали на курсовете, но бягат от часове, ще бъдат записвани в специален дневник. Така имената на кръшкачите заедно с отчет за преподадения материал ще се предават на ръководството на НС. Законотворците ще трябва да купят с пари от собствения си джоб само учебниците.

Виж още: Какви заплати взимат в БНБ​

В представянето си на сайта на парламента почти всеки народен представител е записал, че владее по няколко езика. Експерименти на журналисти, представящи се за чужденци, обаче показаха, че повечето от тях, меко казано, надценяват езиковите си умения и знания.

Източник: "Труд"