Те бяха спрени за повече от два месеца заради депутатския имунитет на бившия вътрешен министър

В Софийския апелативен съд започва делото срещу зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов за престъпление срещу правосъдието, информира БНР.

В края на миналия май Софийският градски съд осъди Цветанов на 4 години затвор заради отказа му да разпореди прилагане на разрешени от съдия специални разузнавателни средства (СРС) по отношение на бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров. 

Случаят стана популярен като делото за 6-те "Не"-та с по три удивителни, написани собственоръчно от Цветанов под СРС исканията.

Бившият вътрешен министър отговори на ефективната присъда с обвинения към съда в зависимост, въпреки че три дни по-рано, когато чу присъдата "невинен" по обвинението за длъжностно присвояване, Цветан Цветанов каза, че винаги е знаел, че българският съд не може да осъди невинен човек.

На път към следващата съдебна инстанция делата бяха замразени заради новопридобития имунитет от Цветанов. Такава беше съдбата и на третото му дело - за т.нар. "мобилно подслушване", което е далеч от финала си.

След конституирането на 43-тото Народно събрание главният прокурор поиска имунитета му и по трите дела. Зам.-председателят на ГЕРБ се отказа сам от наказателната си защита, което отвори възможността за рестарт на процесите.

Първият е днес, следващият на 26 януари, а последният - на 29 януари.