Това е десетата, юбилейна постановка на Театрална компания "Момо", а режисьор е Веселин Димов.

Само ден след като Иво Желев и Силвия Станоева спечелиха театралната награда "Икар 2013" за дебют, публиката може да ги гледа в "Любовният живот на съвременните роботи" на 28, 29 и 30 март във "Виваком Art Hall".

Двамата бяха отличени като актьорски тандем в спектъкъла "Клер, Мадам, Соланж", режисьорска изява на актрисата Касиел Ноа Ашер.

Новото им представление "Любовният живот на съвременните роботи" включва откъси от три пиеси, които разглеждат три съвременни проявления на любовта и отношенията между хората.

Първата част е по откъс от пиесата "69" на швейцарския драматург Игор Бауерзима. Тя е базирана върху скандалния случай с Ротенбургския канибал в Германия през 2001-ва, когато чрез обява в интернет Армин Майвес си намира любовник - Бернд Брандес, който се съгласява да бъде убит и изяден от него.

В спектакъла световният правен, морален и психиатричен прецедент е база за разсъждения как се променя любовта. Във времето, когато повечето срещи се случват онлайн, консуматорството превръща празнотата в живота в буквален "глад" за Другия, а подменените ценности променят качествено и нуждата от близост.

"Отблизо" от Патрик Марбър е втората пиеса в "Любовният живот на съвременните роботи". Откъсът, избран от Веселин Димов, изследва любовта във века на стриптийза, порното и крайния материализъм.

Мъжът създава образ на жената, в който тя влиза. Опасно е обаче да се вживееш в него дотолкова, че да го превърнеш в идентичност. Така отчаяно влюбеният в стриптийзьорката клиент получава услугата, за която плаща, но не и удовлетворението от истинската интимност. Ролите стават реалност, а близостта и любовта - фикция.

Третата, финална част на спектакъла е и основното вдъхновение за проекта. "В самотата на памуковите полета" е философски текст от 80-те години на френския драматург Бернар Мари Колтес, издаден година преди той да почине от СПИН. В традицията на френския вербален театър, това е диалогично размишление за сблъсъка между нуждата и страха от Другия.

Действието се развива "от другата страна на времето" - в тъмните часове на нощта, където се срещат Дилър и Клиент. Дилърът настоява да разбере какво иска Клиентът. Клиентът иска да разбере какво предлага дилърът. Става опасно, когато ги заобиколят призраците на страха, сексуалността, потиснатата вина, агресията и желанието за удовлетворение. Играта на купуване и предлагане не може да се увенчае с успешна сделка, ако отчуждението вземе връх над желанието за комуникация.

Проектът отбелязва и петата година от основаването на "Момо", поради което имаше пет поредни премиерни представления - на 16, 17, 18, 19 и 20 февруари във "Виваком Art Hall".