Парите са за подкрепа на банковата система и подсигуряване на дупката в държавната хазна

До края на годината ни очаква тегленето на нов държавен заем до 4,5 млрд. лв. Това е записано в проекта за актуализация на бюджета публикуван на сайта на финансовото министерство, съобщава Би Ти Ви.

Идеята е част от парите да се ползват за подкрепа на банковата система. В проекта е записано, че има възможност за рефинансиране на дълга за подкрепа за банковата система, в рамките на одобрената държавна помощ от ЕК в размер до 2,9 млрд. лв. 

Дава се и възможност за държавен заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките до 700 млн. лева. Държавата ще увеличи и с 2 млрд. лв. максималния размер на държавните гаранции в полза на Фонда за гарантиране на влоговете в банки.

С останалата част от новия заем ще се осигури буфер, с които да се покрие дупката в държавната хазна, която ще е по-голяма от предвиденото. Ревизираната прогноза на служебния кабинет предвижда свръхдефицит от 3,6 % от БВП в държавния бюджет, а като се включат и недостигът на средства за здравеопазването и плащането по европейски програми, дупката в хазната общо ще достигне до 4% или над 3 милиарда лева.

Ревизирана прогноза предвижда реален ръст на БВП от около 1,5 на сто на годишна база, което е малко по-песимистичен сценарий от предвидените по-рано 1,8 на сто. Разчетите на финансовото министерство показват, че приходите ще са с над 1 млрд. лева по-малко от заложените. Към момента серизоно изоставане има в приходите от ДДС от внос, от акцизи и от корпоративен данък.

Виж още: Проф. Боян Дуранкев: Бизнесът в България се крепи на връзки и подкупи

В същото време парите на редица министерства недостигат за покриване на важни разходи. Няма достатъчно средства за заложените в закон заплати в МВР, за социални плащания и за животновъди и земеделци. За тази цел са предвидени близо половин милион лева допълнително от резервите за непредвидени разходи. Допълнително за Здравната каса са заложени 100 млн. лв.

За да се покрият нуждите, се предлага актуализация с почти 0,5 млрд. лв.

В мотивите е записано също, че заради спрените плащания по няколко европрограми, дефицитът ще е по-голям от очакваното и по сметката за средства от Брюксел на Национален фонд в размер на около 200 млн. лв.

Актуализацията трябва да бъде обсъдена на насроченото за утре извънредно заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Синдикати и работодатели обаче са категорични, че няма да присъстват, тъй като документите не са им дадени два работни дни по-рано, за да се запознаят с тях.

Виж още: Ранглиста на международната конкурентноспособност

Решението за това дали ревизираният бюджет ще стане факт до края на годината, ще бъде взето от следващия парламент.