Докато в галерията на СБХ на "Шипка" 6 тече изложбата "Дакелска му работа...", се сетихме, че през 2010-а в Австралия имаше друга арт акция с участието на дакели - Dachshund U.N.

"Дакелска му работа..., или Дакелът в съвременното българско изобразително изкуство" е темата на най-новата експозиция в изложбените зали на СБХ на "Шипка" 6.

Идеята да събере творби на свои колеги, увековечили тази порода, е на художничката Елена Панайотова, която е позирала за портрет със собствената си дакелка Нефертити (Тити).

В изложбата участват 77 художници,

показани са снимки, живописни платна и скулптури. Може да се разгледа до 11 февруари, а след това се очаква в русенската галерия "Приятели" (от 8 до 27 март).

Откриването снощи стана повод медиите да припомнят, че немалко представители на артистичните среди по света - Пабло Пикасо, Анди Уорхол, Дейвид Хокни - са имали домашен любимец/най-добър приятел от тази порода:

Някои дори цитират култовата реплика на пенсионера Снегов (Константин Коцев) от българската кинокомедия "Топло":

"Голям човек е дакелът..."

Други пък си спомнят чехословашкия сериал за деца от края на 70-те "Арабела" (повторен преди няколко години по "Диема фемили"), където още в първите епизоди разказвачът на приказки г-н

Карел Майер беше превърнат в говорещ дакел...

Дакелът Джери пък е главен герой в детската книга на поетесата Станка Пенчева "Мили бате!... Писма на един дакел". В писмата си до Мишо, който живее в столицата, кучето разказва за своите преживявания на село.

Дакели, но живи, участваха през май 2010-а в австралийския фестивал "Следващата вълна", като част от инсталацията Dachshund U.N. в Мелбърн. Идеята

47 дакела да възпроизведат атмосферата в Съвета по човешките права на ООН

в Женева бе на художника Бенет Милър, а целта му - да покаже световната организация като фактор при управлението на риска (заради темата на фестивала - No risk too great).

Четириногите "делегати" от държавите членки се събирали "на заседание" всяка събота през май, докато продължавал фестивалът.

Инициаторът избрал дакелите не само защото той самият притежава такъв - според него те са забавни, излъчват гордост и достойнство, а освен това разновидностите им могат да представляват различните нации и раси.

Иначе породата е германска и е позната като Dachshund, но също Tackel или Tekkel. Създадена била през Средновековието за борба с размножилите се извън контрол язовци, оттам и името й - от Dachs (язовец).

Заради дългото тяло на дакела в САЩ го наричат още "куче кренвирш".