Отец Бисер Христов организира концерт с попфолк изпълнители, за да събере дарения за храм в Търговище, който има нужда от основен ремонт

"Помогни си сам, за да ти помогне Господ". Тази поговорка очевидно е била водеща за отец Бисер Христов, който решава да спаси църквата си в Търговище, която се нуждаела от основен ремонт. И успял да събере нужните средства чрез благотворителен... попфолк концерт. 

Отецът се спрял на представители на този музикален жанр, защото всички други му отказали. И така на 21 юни фолкпевците Десислава, Галин, Орхан Мурад, Славка Калчева, Милко Калайджиев, и още куп звезди идват на стадион "Димитър Бурков" в Търговище, за да пеят благотворително за църквата "Свето Успение Богородично", пише "24 часа".

Идеята за попфолк концерт, който да спаси църква, обаче не бил посрещнат радушно от всички местни, както и от някои институции. Затова стадионът не успял да се напълни докрай, разказва свещенникът.

"Всички тези изпълнители дариха своя труд безвъзмездно, трябва да знаем, че техните хонорари не са малки, поеха транспорта си, някои дойдоха чак от Истанбул", разказва духовникът.

Виж още: Сливенската митрополия губи 1,2 млн. лв. в КТБ

На концерта изпълнителите се съгласили с искането на протойерей Христов да пеят само народни песни и балади, като по този начин опровергали негативните нагласи, че с чалга ще се изкарват пари за църквата. Свещеникът предупредил всички изпълнители на известната музикална компания, че облеклото, визията и песните трябва да бъдат съобразени със събитието, на което са поканени - благотворителен концерт в името на храма. 

Стадионът обаче и така не се напълнил заради предразсъдъците, че църквата и фолк музиката не трябва да имат нищо общо. 

"В един момент аз се притесних, че изпълнителите, свикнали на по-широка аудитория, ще се откажат, но нито един от тях не показа съмнение даже. Всеки един каза по нещо, топли думи, и то от сърце, за да подкрепи нашата кауза", разказва свещеникът.

Виж още: Храм на единението - църква, джамия и синагога зад едни и същи стени

Храмът "Свето Успение Богородично" в град Търговище е с история на повече от 3 века. Това е една от най-старите църкви в региона, която обаче времето не щади. Преди около две години отец Бисер Христов, който служи в храма повече от 17 години, решава заедно с църковното настоятелство да направят каквото могат, за да я запазят здрава.

С помощта на местните хора събрали около 80 хил. лв. за основен ремонт. Той обаче няма да може да покрие реставрацията на стенописите, които са дело на големия майстор-художник Николай Ростовцев. Тяхното реставриране обаче струва почти още толкова. 

Източник: в. "24 часа"