Повод да намерим детето в себе си

Днес отбелязваме Международния ден на детето. Идеята за празника идва от 1925 г., по инициатива на китайският генерален консул в Сан Франциско, който решава да събере няколко китайски сирачета и да ги заведе на празника на лодките дракони (празник на китайската култура, свързан с пролетното равноденствие).

Впоследствие той превръща това в традиция. Паралелно с това на Световната конференция по въпросите на детското здраве, проведена същата година в Женева, се заражда идеята за международен ден на децата.

Виж още: Спомен за едно щастливо детство пред блока, в махалата или на село

През 1949 г. властите в СССР обявят датата за официален Международен ден за защита на децата. На следващата година 1 юни е отбелязан за пръв път едновременно в 51 страни по света.

У нас специално за Деня на детето са организирани редица празненства и инициативи.

Виж още: 15 стряскащи истории, които ще ни откажат да гледаме чужди деца

По повод празника откриват 60 безплатни ателиета за деца пред Народния театър в София. Предвидените работилници се провеждат в рамките на целия 1 юни от 11 до 20 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии.

Детският център на Столична библиотека кани всички, които се чувстват деца, да празнуват заедно. Там са подготвили цветна палитра от събития - интерактивна приказка-игра "Бел и дъгата", уъркшоп с писателката Живка Шопова и нейната книга "Букви опашати" и представяне на книгите "Натисни точката" и "Много гладната гъсеница".

Парният локомотив "Баба Меца" пък ще вози безплатно всички деца. Първоюнско безплатно приключение за деца започва в 10.45 часа от Първи коловоз на Централна гара - София. Над 150 деца от институции и от столични училища ще отпътуват с Детския влак за Банкя, теглен от любимия на малки и големи парен локомотив. На 1 юни всички деца в страната могат да пътуват безплатно с БДЖ.

Източник: Bulevard.bg