Заплахата от тероризъм продължава да тегне в Европа и САЩ

След като в неделя вечерта и през целия понеделник в Брюксел се проведе мащабна акция по залавянето на терористи, а градът бе поставен под най-висока степен на тревога за непосредствено предстоящ атентат, стана ясно, че блокадата продължава поне до следващия понеделник. Това съобщи снощи премиерът на страната Шарл Мишел

Все пак част от напрежението се вдига. От сряда се възстановява работата на училищата, детските градини и метрото. Възможните цели на терористите остават без промяна - обществени места, търговски центрове, обществен транспорт.

"Опасенията ни се запазват, призоваваме за повишено внимание. Заплахата за Брюксел е сериозна и непосредствена", поясни белгийският премиер, отбелязвайки, че за останалите райони на Белгия заплахата се оценява като "възможна и много вероятна" - предпоследната степен на опасност.

Колан бомба открит край Париж

Междувременно в контейнер за смет край Париж вчера след обяд е бил намерен "предмет, приличащ на колан с експлозиви", съобщават френските медии, позовавайки се на полицията.

Коланът, случайно открит от работник по чистотата, е нямал детонатор. Близо до същото място в нощта на атентатите полицията намери телефона на 26-годишния Салах Абдеслам, предполагаем участник в подготовката на атентатите, чието интензивно издирване продължава.

В информацията на АП се допуска, че или коланът е бил повреден, или Абдеслам се е уплашил, отказал се е да довърши замисленото и е избягал.

Подобна версия по-рано бяха изразили негови роднини. Във всеки случай Монруж е доста далеч от районите, окървавени от ислямисти на 13 ноември.

САЩ предупреждава за опасност от още атентати

Паралелно с това от Държавния департамент на САЩ пуснаха предупреждение към всички американци, пътуващи в чужбина, че опасността от терористични актове значително се е увеличила.

"Последната информация показва, че ИДИЛ, Ал-Кайда, Боко Харам и други терористични групи продължават да планират терористични нападения в много региони", се казва в съобщението.

Държавният департамент съветва гражданите да следят инструкциите на местните власти, да следят местните медии, да имат готовност за допълнителни проверки, да държат връзка с близките си и да се регистрират в програмата STEP.

Източник: АП, АФП, Агенция "Фокус", Нова телевизия