Общините Гълъбово, Батак, Минерални бани и Якоруда обявиха също бедствено положение, каза Първан Секиранов от "Пожарна безопасност и защита на населението"

"По данни на енергийните оператори над 760 населени места са без ток. Имаме повреди, както и по ниското, така и по високото напрежение. Направихме опити с вертолети от армията да установим по-точно местата на авариите. 

За съжаление, метеорологичната обстановка не позволява хеликоптерите да бъдат вдигнати

Продължават наземните работи по отстраняване на тези произшествия" каза Секиранов пред БНР.

"По-голямата част от населените места в община Минерални бани са без ток и вода. Двете училища са затворени. В Хасковска област общо в 10 училища не се провеждат учебни занятия заради неразчистени пътища и липсата на ток. Принудителната ваканция ще продължи да нормализиране на обстановката", информира кореспондетът на БНР в Хасково Дора Атанасова.

В община Якоруда е обявено бедствено положение в селата Аврамово, Бел камък, Смолево и Конарско. Това съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов пред кореспондента на Радио Благоевград Боряна Кърпачева.

"Преди минути община Якоруда обявява бедствено положение заради липса на ток в повечето от малките села на територията на общината и пак поради обилния снеговалеж на територията на общината. 

Чуваме се постоянно с ЧЕЗ

Опитват се да отстранят авариите, но проблем е силният вятър и снегонавяванията от не по малко от 1,50, два метра. Там са най-сериозните проблеми в момента на територията на областта, село Аврамово, Бел камък, село Смолево и село Конарско", каза Бисер Михайлов.

"От три дни има блокирани хора в хижа "Христо Смирненски" между Юндола и Белмекен. Роторната машина от снощи е на 300 метра от хижата, но преспата е над 5 метра и самата машина е закъсала. С приоритет се решават задачите, свързани с осигуряване на болни на хемодиализа и други заболявания. Втората задача е да работим с хора, които са закъсали по една или друга причина по пътищата", допълни областният управител на Благоевград.

Бедственото положение в Смолянска област продължава. Отстранена е аварията, която беше към далекопровода от Девин към Смолян. 

Вече има ток в Смолян и в Пампорово

съобщи областният управител Недялко Славов. Все още стотици селища в региона са без ток и без достъп. Местните хора бедстват с дни. Едно от 15-те села в Смолянска община е затрупано от снега.

На телефон 112 е постъпил сигнал за изчезнал човек, съобщи другият заместник областен управител Зарко Маринов. Жена от с. Кремене е известила, че мъжът ѝ е отишъл в местност край селото да нагледа животните си и от вчера го няма. На място са екипи на пожарната, аварийно-спасителни групи със специализирана техника и АТВ.

Кметът на Смолян Николай Мелемов каза, че заместник-министърът на транспорта Валери Борисов го е уверил, че от днес следобед започва изплащането на пенсиите. 

Градоначалникът е организирал коли с мегафони, за да информират населението за ситуацията

Мелемов призова всички граждани да се включат в почистването на снега около блоковите пространства. В овладяване на бедствената ситуация се включиха и военнослужещите от 101-ви Алпийски батальон, които пробиват пътища до блокираните от снежните преспи села.

Областната администрация в Кърджали поиска от Министерството на отбраната хеликоптер, който да локализира местата на авариралите далекопроводи. Те се намират в труднодостъпни места и придвижването дотам на екипите е почти невъзможно. Това е причината за липсата на ток в толкова много населени места в областта.

Повече от 40 са повредените от тежкия сняг стълбове в областта. 

Трети ден без електричество са 280 селища

В други около стотина електрозахранването беше възстановено късно снощи. Трудният достъп до местата на авариите допълнително възпрепятства работата на екипите на енергийния системен оператор. Все още има селища с нарушени телефонни и мобилни връзки.

Над 30 сигнала за помощ са получени през изминалата нощ в Кърджали, основно за паднали дървета и болни хора. 

Поне 10 са случаите на транспортирани пациенти на хемодиализа, със сърдечни проблеми, диабетици и болни деца

Най-критична е ситуацията в община Ардино, където са на привършване хранителните продукти. Пътищата там са затворени, а ток няма. Спасителните екипи имат готовност да снабдят с храна, вода и лекарства бедстващите селища. 

Продължава разчистването на основни артерии, отворен за движение само на леки коли е пътят за Хасково. Товарните автомобили се пренасочват по обходен маршрут през село Мост.

Следобед в Кърджали се очаква да пристигне министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков, който на място ще се запознае със ситуацията. 

В цялата област е обявена дървена ваканция за понеделник и вторник

Учебни занятия има само в град Кърджали.

Преди това Веселин Вучков и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов дават пресконференция в Гълъбово, където кметът Николай Тонев обяви бедствено положение. Градът и част от селата в общината от снощи са без ток заради наводнената 20-киловолтова подстанция.

Велинград, Батак и Сърница са в бедствено положение. Десетки селища остават без ток. Три села над Велинград са изолирани от снега, каза областният управител на Пазарджик Трендафил Величков: Главният проблем идва от там, че много населени места са без електричество. 

За първи път от 25 години ни се късат четири далекопровода от 110-киловолтовите – най-високото напрежение

"Колегите от НЕК също са на терен. Много екипи работят. Бавно стават нещата, тъй като обикновено не може да се стигне до проводниците с техника и снощи се наложи на колегите по 14-15 километра пеша да прекосяват планински местности, за да откриват повреди. Полагаме максимални усилия да направим достъпни високопланинските хижи. За станцията "Белмекен" тази сутрин към 7.30 тръгна една роторна машина оттам, тъй като снощи там имаше буря и не можеше да се чисти. Тежка техника в момента пътува за Велинград. До утре няма да има място, до което да не може да се стигне", главен комисар Николай Николов.

Авариите в две трети от подстанциите на Електроенергийния системен оператор вече са отстранени. От енергодружеството съобщават, че без ток остават 7 подстанции, които захранват районите около Велинград, Батак, Рудозем и Ардино.

Пътищата Пещера - Батак и Белово - Юндола остават затворени

Усложнява се и обстановката по долното течение на река Тунджа. Наводнени са стопански постройки и мазета в общините Тунджа и Елхово. Високите подпочвени води в района не спадат вече четвърти месец. 

С близо половин метър се е повишило нивото на река Тунджа в района на Елхово, което достигна 4 метра. След заседание на кризисния щаб тази сутрин е взето решение да бъде затворен пътят Елхово - село Трънково. Учениците се извозват по обходен маршрут. 

Под вода е градският парк и промишления пазар. В ниските части на Елхово са наводнени мазета и приземни етажи, съобщи кметът на общината Петър Киров. Нивото на реката при Ямбол за последното денонощие е спаднало с около 15 см, но при Елхово ще продължи да се покачва през следващите 2-3 дни.

Обстановката в Хасковско се нормализира

По-сложна е ситуацията в общините Маджарово, Стамболово и Минерални бани, където трети ден в планинските райони са без ток и вода. Близо 100 села са без електрозахранване, 29 са падналите железобетонни стълбове. 

38 екипа на електроразпределителното дружество отстраняват авариите в трудно достъпни места. Извън строя са 15 помпени станции. Основните пътни артерии са разчистени и са проходими. Заради разлив на реките Мартинка и Сазлийка са затворени за движение пътят Димитровград –Симеоновград и пътят Троян - Симеоновград.

Река Марица при Свиленград достигна 4,57 метра при критични праг над 5 метра. Водите на язовир "Ивайловград" се изпускат контролирано през преливниците и няма опасност от наводнение за населените места. В региона няма бедстващи хора.