Моделът на проевропейското реформаторско правителство и общата му политическа програма нямат аналог след началото на прехода, каза лидерът на ГЕРБ

Формираме проевропейско реформаторско правителство за стабилна България, каза от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БНР:

"След един месец консултации в парламент, в който народът изпрати рекорден брой партии, се опитваме да ви представим едно проевропейско реформаторско правителство за стабилна България. 

След почти 2-годишен период на политическа нестабилност, днес България е изправена пред поредица предизвикателства. Съзнавайки трудностите, ние от ГЕРБ, нашите партньори от Реформаторския блок, политическите сили, които гарантираха своята подкрепа – Патриотичният фронт и коалиция АБВ, поемаме отговорността да работим за преодоляването им. Извън този мандат днес просто трябваше да обявим, че отиваме на избори – да се съобразим всички с това. 

Проевропейско, защото споделяме убеждението, че за България няма други външнополитически сценарии, освен евроатлантическия. Вярваме, че посоката за развитие на страната следва европейския път и развитието напред зависи от непоколебимото му следване.

Правителството ни е и реформаторско, защото констатираме, че структурата, начинът на организация и контрол в редица сектори са безвъзвратно остарели и не отговарят на нуждите и изискванията на гражданите. 

Парите на данъкоплатците се изразходват неефективно и затова дори и увеличаването на финансирането не води до по-добри услуги. Зад нашия проевропейски реформаторски кабинет стои политически и обществен консенсус, че реформите са необходими. 

За да дадат резултат след няколко години, знаем, че реформите трябва да започнат незабавно, от днес. Правителството ще постави основите и ще работи и се надявам, че ще гарантираме стабилно развитие на България. Това зависи не само от тези 4 партии, а зависи и от опозицията, и от всички, които сме тук. 

Време е за работа, коментира Борисов и представи основните политически цели. Той изрази убеждение, че разписаната програма е най-добрата възможна основа за стабилно развитие и национално разбирателство:

Амбицирани сме политиката, която ще провеждаме, да доведе до конкретни резултати и да постави ново начало за положителна промяна в политическата и обществена среда в България. Днес повече от всякога българските граждани, бизнес и държава се нуждаят от дух на разбирателство и толерантност, от много работа и конкретни резултати.

Не като политици, а като държавници ние днес не трябва да говорим за нови парламентарни избори, категоричен бе Бойко Борисов и добави: Затова днес поемам тежката отговорност да оглавя и ръководя новото българско правителство. 

Удовлетворен съм, че водени от отговорността на най-голямата политическа сила успяхме да съчетаем принципите и целите, за които получихме подкрепа с възможни политически компромиси. 

Благодаря на всички, които замениха гръмките политически речи с диалога, лозунгите с аргументи. Благодаря на всички, които поеха риска да понесат политическите щети в името на това България да има правителство. Върнахме истинският смисъл на политиката като спор на програми, принципи, приоритети, като открит и честен диалог".

Борисов благодари и на партиите от опозицията и им пожела да бъдат силен и принципен коректив на управлението.