Финансовото положение на България е много тежко, призна служебният премиер

Всички трябва да се мобилизираме и да държим нещата под контрол. Не трябва да се стига до нова бежанска вълна, защото финансовото положение на страната е много тежко. Това заяви пред журналисти в Борисовата градина служебният премиер Георги Близнашки, цитиран от Novini.bg. 

"След тези избори трябва да имаме изключително силно политическо правителство, защото необходимите реформи се отлагат твърде дълго време, а решенията просто се носят във въздуха. Не можем да си позволим още една година размотаване под формата на квази-експертни правителства. Имаме нужда от правителство, което ще ускори реформите, защото в противен случай ще продължим да тънем в посткомунистическото блато. Крайно време е да приключим с Прехода и да навлезем в един ритъм на едно устойчиво развитие", допълни той. 

Виж още: Плевнелиев: Нужна е сериозна реформа в енергетиката

"Служебното правителство върши много неща, но ние не можем да направим тези големи реформи. Моят призив към всички хора е в деня на изборите всеки да изпълни своя граждански дълг и да гласува. Бюлетините са отпечатани и са изпратени по районите. Остават само тези за София-град и София-област, но и те в понеделник-вторник ще си ги получат. Организацията тече в пълен ход и се създават нормални условия за едни спокойни избори", каза още Близнашки. 

Той коментира и темата за отказа от участие на НСТС от страна на работодатели и синдикати. "Надявам се, че те ще се запознаят с подготвения проект за актуализация на бюджета. До понеделник се надявам те да размислят и да седнат на масата, за да обсъдят нещата с подробности. На предходното заседание на Тристранния съвет се стигна до консенсуса, че актуализацията на бюджета е неизбежна. Служебното правителство е подготвило един законопроект, по който ще се произнесе следващото Народно събрание. Това беше наш дълг и ние го изпълнихме, колкото и да е неприятно да съобщаваш лоша новина на обществеността", каза премиерът.