Рекордната сума, че и нещо отгоре, беше платена в Ню Йорк за мансарда на върха на 90-етажния небостъргач One57

За новия ценови рекорд, постигнат от жилище в града, който никога не спи, съобщи в. "Ню Йорк поуст". Точната сума е 100 471 452,77 долара.

Сделката е приключена в навечерието на Коледа, но купувачът засега остава анонимен.

Предишният рекорд за най-скъп жилищен имот в Ню Йорк държеше Екатерина Риболовлева, дъщеря на руския торов магнат Дмитрий Риболовлев. Тя плати 88 млн. долара за апартамента на бившия шеф на "Ситигруп" Санфорд Уейл в сградата 15 Central Park West край Сентрал парк.

Имотът рекордьор е с площ над 1000 кв. метра и се намира на последните два етажа на 306-метровия небостъргач. Цената е близо двойно по-висока от следващото най-скъпо жилище в сградата - 56,1 млн. за апартамент на 82-рия етаж, закупен от милиардера Силас Чу.

Друга мансарда, на етажи 75-76, е закупена от инвестиционна група, платила поне 90 млн. долара, но продажбата още не е регистрирана, уточнява "Форбс", а "Ню Йорк поуст" отбелязвя, че половината собственици на имоти в сградата са чужденци.

One57 е първият небостъргач в т.нар. "Редица на милиардерите", която беше обект на критики, тъй като хвърля сянка върху Сентрал парк. Най-високата жилищна сграда не само в града, но и в цялото Западно полукълбо, е съседната 432 Park Avenue, която се издига на 425 метра.