В "Арена" отбелязват 275 години руски балет с "Лебедово езеро", а на открито в София се играят други класически заглавия

Балетът на Софийската опера (OperaSofia.bg), който този сезон чества 85-годишнината си, танцува до края на юни в парка на Военната академия, след което заминава на едномесечно турне в Англия с постановките на "Лебедово езеро", "Дон Кихот" и "Жизел".

Техните спектакли "Кармен" / "Рапсодия в синьо" по музиката на Бизе и Гершуин (20, 27 и 28 юни, 20 ч.) "Дамата с камелиите" по Верди (21 и 22 юни, 20 ч.) и "Спящата красавица" на Чайковски, за деца (29 юни, 19 ч.) откриват тазгодишния фестивал "Опера в парка" в парка на Военната академия "Г.С.Раковски" в София.

Междувременно в началото на следващия месец кината "Арена" (KinoArena.com) дават възможност на любителите на класическия руски балет у нас да видят още една постановка на "Лебедово езеро".

Спектакълът на Мариинския театър в Санкт Петербург ще бъде излъчен на 3D в кината "Арена" в София ("Арена Запад" и "Арена Младост"), Варна ("Арена Гранд Мол"), Велико Търново, Стара Загора, Плевен и Смолян - на 4 юли от 20 ч. и 6 юли от 18 ч.

Представлението с Екатерина Кондурова в ролята на Одета/Одилия е заснето на живо от компанията на Джеймс Камерън и Винс Пейс, като е използвана технологията, спечелила "Оскар" с хитовите ленти "Аватар" и "Животът на Пи".

Заради филмирането се налага много от седалките в Мариинския театър да бъдат преместени, за да направят място за осем големи съоръжения за 3D камери: две на релси в крайния десен и ляв ъгъл, три вградени в креслата, а една - монтирана на специален кран, за да заснеме отвисоко движенията на таньорите от Мариинския балет.

Друго съоръжение е поставено в оркестрината на артистичния директор на Мариинския театър, Валерий Гергиев, диригент от световна класа.

Режисьор на заснемането е Рос Макгибън, бивш танцьор от Кралския балет на Великобритания, който е танцувал с Нуреев, а през последните няколко години режисира живи балетни предавания за кината, тъй като познава тънкостите в балета и знае кога трябва да се покажат лицата на танцьорите и кога да се улови движението на краката.

В днешно време всички трупи по света играят "Лебедово езеро", но оригиналът е създаден за сцената на Мариинския театър от гении като Пьотр Илич Чайковски, Мариус Петипа и Лев Иванов, припомня зам.-директорът на Мариинския балет Юрий Фатеев.