Нападателят, убил шест души в джамия в Квебек, е възпитаник на престижен университет, има крайни и ксенофобски възгледи и поддържа партията на Марин льо Пен във Франция

Младежът, който е обвинен за терористичния акт в канадската джамия, пр който вчера бяха застреляни шест души и бяха ранени десетки, има крайнодесни възгледи е почитател на френската националистка Марин льо Пен, съобщава Би Ти Ви.

Нападението, което се случи в неделя вечерта, е дело на 27-годишния френскоезичен канадец Александър Бисонет - студент в престижен университет. Вече срещу него има повдигнати обвинения в предумишленото убийство на шестима души и в опит за убийство на още петима, които са тежко ранени.

Нападателят се е предал сам на полицията.

Според местните медии той се интересувал активно от политика и бил с радикални, ксенофобски възгледи, твърдят негови приближени.

В социалните мрежи Бисонет бил яростен привърженик на лидерката на крайнодесния френски "Национален фронт" Марин льо Пен, добавя Би Ти Ви.

Познатите му го определяли като необщителен самотник и антифеминист.

Първоначално Радио Си Би Си съобщи, че нападателите викали "Аллах акбар". Впоследствие стана ясно, че това не е вярно, а нападателят е Бисонет.

"Канадците скърбят за жертвите на подлото нападение в джамия в Квебек", написа в Туитър премиерът Джъстин Трюдо. 

През юни миналата година по време на свещения за мюсюлманите месец рамазан неизвестни извършители бяха хвърлили пред входа на джамията свинска глава, припомня Националната телевизия.

Източник: Си Ен Ен, БНТ, Би Ти Ви