Военното министерство предлага самолети на НАТО да охраняват въздушното ни пространство

За около три години България ще остане без военна авиация. Изтребителите МиГ-29, с които българската армия разполага, са с изтекъл ресурс от лятото на 2016 г. 

В случай че правителството постигне договореност с Полша, която твърди, че може да ни ремонтира и модернизира самолетите, са нужни най-малко 2 години за постигането на това. 

Най-рано след 3 години пък страната ни ще има възможност да отдели средства за нов изтребител, пише в. "Труд".

Военното министерство предлага промени в Закона за въоръжените сили, с които да се разреши на чужди самолети да охраняват въздушното пространство на България. Мотивът е решение на военните министри от НАТО от февруари за съвместна мисия по охрана на въздушното пространство от източния фланг.

Виж още: Николай Ненчев: Парите за нови изтребители отидоха за КТБ

"Всички страни в нашия регион - Румъния, Албания, Словения и Гърция осъществяват съвместно функцията "air policing" с оглед укрепване на сигурността на югоизточния фланг на НАТО. Само България не осъществява съвместно тази функция. Затова тази промяна е абсолютно необходима", обясни вчера след заседанието на МС зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев.

Промените в закона предвиждат обща охрана да има или при международен договор, или при необходимост и по ред, предложен от министъра и одобрен от правителството. Текстовете изключват възможността охраната да бъде поета само от сили и средства на чужди държави.

Източник: в. "Труд"