Западните наблюдатели обръщат внимание на нещо, с което на Изток и в Южна Европа се сблъскваме често. У нас игриво наричаме феномена "Калинка", а Италия още помни "бунга-бунга" назначенията на красавици по времето на Берлускони

Политическите бури не са нещо ново за Украйна, но напоследък те добиха пикантен характер с назначаването на 24-годишната Анастасия Деева за зам.-министър на вътрешните работи и сигурност на страната.

"Няма нищо необичайно жена да бъде избрана за съветник, особено ако е хубава и умна - е типичната реакция във "Фейсбук", - но е погрешно, когато тя е твърде млада и лишена от опит. Или пък има погрешния опит."

В разгара на дебатите около назначението на младата г-ца Деева и друга млада жена бе назначена на висок пост - да се бори с корупцията и да прочиства правителството от нездрави елементи.

Става въпрос за Анна Калинчук, която е само на 23, още учи право, но вече е шеф на лустрацията.

Anastasiya deeva zam ministar v ukrainskoto mvr

Анастасия Деева - толкова малка и вече дясна ръка на Вътрешния министър

Деева се сблъска с обществената реакция, когато нейни голи снимки изтекоха онлайн. По същото време се появиха и по-софистицирани фотографии, публикувани в местното лайфстайл издание Style Insider.

Г-ца Деева не вижда противоречие между позирането за модни издания и поста в правителството. Нейният трудов стаж е седем години, шест от които са били прекарани в учене. Досега тя не е работила в държавните структури.

Пред руски издания Деева твърди, че притежава достатъчната компетентност, нужна за поста. Тя е карала стаж в парламента, преди да бъде назначена на правителствена служба във вътрешното министерство през 2015 г.

Знаех, че ще бъда поставена в светлината на прожекторите и ще бъда обект на предубедени коментари, но не съм предполага, че атаките ще са толкова ожесточени, жалва се Деева.

Neofitsialna snimka na deeva

Само злонамерен човек може да се съмнява в квалификацията на заместник министър по вътрешните работи Деева, нали?

Вътрешният министър на страната Арсен Аваков стои твърдо зад заместничката си. "Основният аргумент на противниците й е, че тя е твърде млада - пише той на профила си във "Фейсбук" (на руски),но смята, че тези критики са плод на остаряло мислене. - В съветската традиция е редно подобен пост да се заеме от някой динозавър, а ние наехме момиче. Може би просто защото в повереното ми министерство искаме да правим нещата различно.".

Младите, на по 20-30 години, са по-добри от 50-годишните, които им отстъпват по качества, казва министърът на друго място.

Аваков не е единственият, който смята, че е дошло време Украйна да се промени.

"Невероятно щастлив съм, че сте с цяло поколение по-млада от мен - пише Денис Казван, бивш съветник на външния министър. - Хората смятат, че не е необходимо да се скиташ 40 години из пустинята, за да се избавиш от съветския ген на покорството. Хора като вас са свободни отвътре."

Източник: Би Би Си