Над 50 хил. броя от модерните играчки са били задържани на митницата у нас

Модерната играчка на лято 2017 - фиджет спинърите (fidget spinner) попаднаха под лупата на държавата. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започна извънредна проверка дали те отговарят на изискванията от Наредбата за съществени изисквания и оценяване съответствието на играчките.

Оказва се, че 75% от проверените от контролните органи спинъри са опасни по един или друг начин за здравето на децата. Проверката се наложи заради резултатите от изследвания в други държави, които показват, че в някои случаи моделите съдържат наднормено количество олово и живак. 

ДАМТН е установила несъответствия на стандартите на продуктите и е изпратила за лабораторен анализ проби, съобщава БНР.

Само преди месец над 50 хил. броя спинъри са били спрени на митниците у нас, преди да влязат за разпространение в магазините. 

Ако и пробите покажат опасни материали, продуктите ще бъдат забранени за продажба.

Виж още: Фиджет спинър - новата играчка, по която светът полудя

Фиджет спинърът, хенд спинърът или просто спинърът е най-новият популярен продукт, който се разпространява много бързо и то не само сред децата у нас. 

Основната му употреба е да помага на деца със синдром на дефицит на внимание и страдащи от аутизъм, но той все повече се разпространява и като играчка.

Какво е важно да знаем за фиджет спинърите:

Тази категория продукти попадат в обхвата на Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на играчките (НСИОСИ).

Изключително важно e да се знае че:
- съществува опасност от нараняване на откритите части на тялото при игра;

- продуктът изисква добра координация;

- не е подходящ за деца под 36 месеца;

- някои модели имат електрическа функция, захранвана с батерии тип бутон или R1, които не трябва да са достъпни без инструмент или с две независими движения;

- съдържат олово и живак в материала, от който са изработени.

Други проверки

От понеделник започват проверки и на слънчевите очила. Добре е потребителите да отидат в която и да е оптика, където има такава апаратура, да си направят една бърза безплатна проверка за филтъра и за покритието, съветват експертите.

Агенцията вече е проверила и голям брой детски люлки и раменни посви за плуване. Около 50% от поясите са без съответните предупреждения и инструкции на български език. 

Източник: БНР