Всяко четвърто дете е физически малтретирано, всяко пето момиче е жертва на сексуален тормоз

Близо 500 хил. убийства се извършват по света годишно. Това са данните от Глобалния доклад за състоянието по превенцията на насилието за 2014 г., изготвен от Световната здравна организация (СЗО), Програмата за развитие на ООН и Службата на ООН за наркотиците и престъпността.

В доклада се обхващат данните от 133 страни по света и общо над 6,1 млрд. души или приблизително 88% от световното население.

Убийствата по света

Изследването показва, че най-застрашени от насилствена смърт са мъжете на възраст между 15 и 44 години, като те са общо 60% от жертвите на убийства. В тази възрастова група отнемането на живота от друг човек е третият основен причинител на смърт, пише британският "Гардиън".

Спрямо 2012 г. са били убити с 25 хил. души повече, като тогава регистрираните жертви на убийства са били 475 хил.

Видео: Има ли ваксина срещу насилието

Все пак сравнено с 2000 г. броят на убийствата по света за година е намалял с 16%.

Най-високите нива са в Северна и Южна Америка с 28,5 убийства на всеки 100 хил. души население. След това е Африка с 10,9 убити на 100 хил. души.

Несмъртоносните случаи на насилие

В доклада се посочва още, че случаите на насилие, които не завършват със смърт, засягат най-вече жените и децата. Така например всяко четвърто дете е физически малтретирано, а всяко пето момиче е жертва на сексуално насилие.

Виж още: Отбелязваме Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените

Общо 1/3 от жените по света пък са или са били обект на физическо или на психическо насилие от страна на техните партньори в определен момент от живота им.

Едва половината от страните по света имат създадени институции, които да помагат на жертвите на насилие.