7500 са глобените за неправилно пресичане пешеходци

435 са загиналите по пътищата от началото на годината, обяви Антон Антонов, заместник директор на дирекция "Обществен ред и сигурност" към охранителна полиция. Той посочи, че загиналите са с 43-ма повече спрямо същия период на миналата година, предаде Дарик.

По думите му черната статистика сочи, че 20 са загиналите деца от началото на тази година, като 15 деца са били пътници в автомобили. Три от загиналите деца са били водачи на МПС, а две са били пешеходци.

Антон Антонов обаче подчерта, че децата, загинали на пътя, са с 5 по-малко спрямо същия период на 2013 г.

"Мерките са насочени към предприемане на действия с държавни институции за осигуряване сигурността на децата, осигуряване на охраната и опазване на обществения ред в първия учебен ден и не само тогава, но и през цялата учебна година, набелязване на превантивни дейности и проверка на пътищата и пешеходните пътеки от и към училище, изготвяне на конкретни маршрути за децата", уточни Антонов.

Антон Антонов подчерта, че 13-ти септември ще бъде ден за превенция на децата на пътя. Акцията е по повод началото на учебната година и ще продължи до 31 октомври.