Бомбогенезис, полярен вихър и уилиуо – какво всъщност означават?

„Бомбо“-какво? Бомбогенезис. Това не е дума, която очакваш да чуеш от Емо Чолаков. Какво точно представлява? И какъв е този мишмаш от странни метеорологични термини през последните няколко месеца в Щатите, пита се Анджи Макфиърсън от „Нешънъл Джиографик“.
Точно преди седмица метеорологът Джон Боларис от Philly.com е първият, който използва термина „бомбогенезис“, за да опише огромната, придвижваща се бързо снежна буря, която се насочва към Източния бряг. Журналистът от NPR Марк Мемът забелязва необичайната дума и пише статията „Какъв е този бомбогенезис и защо стоварва сняг върху нас?“ Текстът на Мемът става вайръл и привлича вниманието на Америка към думата.
Тези двама автори обаче не са първите, които използват този или другите термини, които бяха популяризирани тази зима.
Странната колекция от думи за времето, използвани от медиите, като „полярен вихър“, например, е всъщност модерна техническа терминология за определени метеорологични условия. „Полярен вихър“ описва специфичен модел на вятъра над полюсите. „Бомбогенезис“ е жаргонна дума, използвана от метеоролозите, за да опишат бързообразуваща се зимна буря.
Защо не сме чували тези думи преди? Според Крис Вакаро, говорител на Националната метеорологична служба на САЩ, специалистите използват тези термини, за да опишат атмосферни условия, които не са обичайни за съответния район. Използването на тези думи после зачестява благодарение на социалните медии. „Социалните медии прихващат и разпространяват тези термини в много по-широк мащаб“, казва Вакаро.
И въпреки че странните зимни думи първоначално могат да ви карат да се почесвате неразбиращо по главата, в крайна сметка биха могли да ви научат за това как работи времето. Метеорологичните термини постепенно ни стават по-близки: „Когато чуя термина „полярен вихър“, си спомням всички негови характеристики, за които съм учил“, казва Вакаро.
След това въведение ви предлагаме обяснение на три метеорологични термина, които са много на място тази зима.

Полярен вихър
Полярният вихър, известен още като околополюсен вихър, е вятър, който се движи в кръг над двата полюса. Въздушните течения стоят като въртящи се шапки над полюсите.
През зимата северният полярен вихър обикновено увеличава силата си, тъй като е покрит с 24-часова тъмнина. Топлината от повърхността на планетата се издига в атмосферата и създава зона на ниско налягане над полюсите. Топлият въздух се изстудява, заради липсата на слънчева светлина, и е задържан над полярните региони от въздушното течение, известно като „джет стрийм“.
Когато джет стриймът – резултат от студен въздух над полярния регион, който се издига нагоре и притиска по-топлия въздух – е силен, въздухът остава в капан в полярния вихър. Когато обаче джет стриймът е слаб, неговите трептения карат полярните въздушни течения да пътуват по-далеч на юг, като ръкав студен въздух, откъсващ се от ледения кръг.
Полярният вихър не е ново явление. Съществува от много години „и ще продължи да е там“, казва Вакаро. Терминът „се появява в метеорологичните речници поне от 50-те години насам.“
Тази зима обаче, острите ветрове от полярния вихър объркаха живота в различни райони на Щатите и предизвикаха затварянето на училища и учреждения дори в големи градове като Чикаго. Нахлуването на юг може да е резултат от по-топлите температури в Арктика, които отслабват полярния вихър.
Проучвания на Националната океанска и атмосферна асоциация (НОАА) предполагат, че намаляването на арткическия морски лед е довело до отслабването на полярния вихър, което от своя страна води до навлизане на леден въздух по-навътре в Северна Америка и Европа и до по-високи температури в полярните райони.

БомбогенезисМъж ходи през силния вятър и брулещия сняг в Масачузетс. Снимка: Steven Senne, AP

Бомбогенезисът е метеорологичен жаргон, който описва бързоразвиваща се буреносна система, характеризирана с рязко падане на налягането в центъра й. Думата произлиза от „циклогенезис“. „Т.нар. „бомба“ се получава, когато атмосферното налягане пада рязко“, обяснява Вакаро. Колкото по-ниско е то, толкова по-силна е бурята.
Този вид буря е често срещан по Източното крайбрежие на Щатите. Терминът беше популяризиран преди седмица, когато налягането в центъра на буреносна система над Атлантическия океан падна рязко в рамките на 24 часа. Зона на студен въздух от Канада срещна топъл въздух от Гълфстрийм в Атлантика и създаде пример за бомбогенезис като по учебник.
Резултатът беше снежна буря, която връхлетя доста от големите градове от Кентъки до Ню Инглънд. Бързодвижещата се система беше толкова сурова в североизточните щати, че Ню Йорк, Ню Джързи и Делауеър обявиха извънредно положение.

УилиуоСамолет-танкер излива вода над горски пожар, подхранван от ветровете Санта Ана, които са близки до уилиуо. Снимка: Jae C. Hong, AP

„Уилиуо“ описва силна буря с вятър, образуваща се, когато гравитацията дърпа надолу студен въздух с висока плътност от планината към морето. Уилиуо е разговорна дума за катабатичен (низходящ) вятър в Аляска, където силните ветрове могат да бъдат опасни за местните рибари.
Произходът на думата „уилиуо“ е неизвестен. Според Оксфордския речник тя е започнала да бъде използвана в средата на 19-и век. А ако искате да впечатлите приятелите си, спокойно можете да научите и термина „катабатични ветрове“. Метеоролозите го използват, за да опишат пориви на вятъра, свързани с образуването на въздух с висока плътност.
Този тип ветрове не се срещат само в студените райони. Друг прочут катабатичен вятър, известен като Санта Ана, духа над Южна Калифорния през есента и зимата. Санта Ана са топли, сухи ветрове, образувани при сгъстяването на въздуха, когато той слиза по склоновете на планина. Тези сухи катабатични ветрове са известни като фьон и са свързани с разпространението на горските пожари.
А сега се опитайте да използвате тези нови думи в едно изречение;)