Усети очарованието на този край

В последните години Източните Родопи се превръщат във все по-популярна и търсена дестинация.  И причината не е само нашумелият Перперикон - регионът предлага още много интересни места на любопитния турист.

Каменните гъби
На 18 километра от Кърджали, по стария път за Хасково, близо до село Бели пласт, са разположени група скални образувания. Те имат формата на гъби. Изградени са от вулканични туфи, като пънчетата им имат розов цвят, а шапчиците им са зеленикави. Формите, които наблюдаваме днес, са се образували в продължение на хилядолетия под действието на изветрянето.

Язовир Кърджали

По брега на язовир „Кърджали“ във вилните зони на селата Главатарци и Енчец е осеяно с къщи за гости и хотелски комплекси, откъдето се открива неповторима гледка към водата и отсрещните хълмове. На брега ще срещнеш много рибари, а през лятото и плажуващи.

„Кърджали“ е един от трите големи язовира, разположени на река Арда, и един от най-големите в България. Стената му е с височина 103,5 м и дъговидна форма, което я прави втора по големина и единствена по форма и конструкция на Балканския полуостров. Масивното съоръжение е достъпно за туристи безплатно и целогодишно.

Дяволски мост

На 40 км от Кърджали и на 8 км от Ардино се намира живописна местност, в чийто център е разположен голям мост. На негово място някога е имало римски мост, част от важния античен път Виа Егнация, свързвал Тракия с Бяло море през прохода Маказа. В началото на XVI век султан Селим I заповядва построяването на настоящия мост.

Той е сгушен в пролом на 420 метра надморска височина, ограден от двете страни от стръмни склонове, достигащи до 800 метра надморска височина. Дължината на моста е 56 метра, а широчината - 3,5 м. Съоръжението е трисводесто, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата.