Редом до веселите диско хитове тази година утвърди и десетки "нещастни" артисти.

Забеляза ли как между парти хитовете на Лейди Гага, Риана, Кети Пери, Пит Бул, Ники Минаж и всичко румънско на световната музикална сцена пробиха нови имена, всяко от които по-силно от предишните и всички те ни заляха с тъжната си музика?

Веднага започваме да говорим в имена, за да сме максимално точни. Припомни си как в началото на година изгряха имената на две момчета, които пеят с най-красивата тъга в гласа си - Джеймс Блейк и Джейми Лун. BBC веднага ги определиха за изпълнители на 2011, а втория от тях имахме щастието да чуем на живо в София на 7 декември миналата година. 

Джеймс Блейк срази света с уникалния си кавър на Файст "Limit to your love", която все още ни кара да потреперваме. 

Джейми и нощният му въздух пък размърдаха клубната атмосфера в цял свят. А последвалият албум "Mirrorwriting" го затвърдиха за млад обещаващ, но и тъжен артист. 

Към мрачния ни списък прибавяме Адел, която събра цялото си разбито сърце в "21" и той се отплати с 5 милиона продадени копия, номинации за Грами и любовта на безброй фенове. 

Разбира се тук влиза и Лана Дел Рей, от чиято музика депресията "пада на парцали". Въпреки това, секси блондинката работи здраво - записва парчета, монтира видеа и може да се похвали с милиони гледания на почти всяка своя песен. 

Няма да подминем и скандинавката Люки Ли и прекрасния й втори албум "Wounded Rhymes", в който заглавията "Sadness is a Blessing", "Rich Kid Blues","Unrequited Love", "I Follow Rivers" са достатъчно красноречиви. 

Вече ти споменахме The Weeknd, който постепенно се утвърждава на световната музикална сцена с безплатна, но мрачна музика, в която на преден план се изнасят наркотици, алкохол и секс като единствен начин за справяне с действителността. Подобен тип звуци тази година ни поднесе и младият артист Frank Ocean.

В този контекст няма как да подминем артисти като Флорънс, Робин, Файст, SBTRKT, Little Dragon и т.н. 

Все пак не можем да им отречем, че ни подариха година с красива и смислена музика. Пожелаваме на нас и на вас още много такива.