Списък с 15 полезни неща за първолака

"Първите уроци"

Много съм послушна,
много съм добричка,
много грижи имам –
аз съм ученичка!

Първите уроци
виждат ми се тежки –
как да ги науча,
без да правя грешки?

Четенето лесно,
писането лесно,
но от таз задача
иде ми да плача.

О, кога ще стана
толкова голяма,
че да зная всичко,
както знае мама!

Елисавета Багряна

1. Да се срещнем с учителите

Това е важна стъпка. Те всяка година посрещат класове и са наясно с това какво трябва на вашето дете, за да бъде то подготвено подходящо и да прекара добре в училище. Учителите ще ви успокоят, ако имате някакви притеснения, все пак толкова деца са минали през ръцете им.

2. Да осигурим чанта и пособия за училище

Тук се включва цялата палитра от тетрадки, химикали, моливи, боички, гланцова хартия и какво ли още не. След като се допитате до учителите, те ще ви дадат точен списък с нещата, които ще трябват на вашето дете за учебния процес. Следвайте този списък и всичко ще е точно.

3. Да купим нови дрехи

Децата в тази възраст растат бързо и на малкия ви първолак ще му трябват нови дрехи. По-официални за специални случаи, такива за всеки ден, екип за часовете по физическо...

4. Да вземете удобно бюро и стол

Детето ви вече е ученик и освен играчки, в стаята му има нужда от бюро с подходящ стол, който да не изкривява гръбнака му. На бюрото то ще пише домашни и ще рисува.

5. Секция за книги

Тепърва вашето дете ще се учи да чете и ще му трябва собствена секция, в която да събира книгите си. Ако го научите да обича четенето, то ще израсне умно и търсещо нови познания. Затова и една немного голяма секция е подходящо начало на пътя на първолака ви към образованието.

6 . Книги

"Книгите са най-тихите и най-постоянните приятели. Те са най-достъпните и мъдри съветници както и най-търпеливите учител." - Чарлз Елиът. Вече сте се погрижили вашия първолак да има необходимите учебници, тетрадки и пособия, но не трябва да спирате дотук. Всеки ученик има нужда от лична библиотека. Започнете да я изграждате "книга по книга". При избора на заглавия се съобразете е неговия вкус и с това, което се изучава в часовете по родна реч (български език и литература).

7. Обновяване на детската стая

Вашето сладко момиче или палаво момче е излязло от предучилищната възраст и е станало "сериозен" човек. Този факт по-някакъв начин трябва да бъде отразен и в интериора на детската стая. Отървете се от всички "бебешки" пердета, завивки, тапети, килими... Направете избора на новите аксесоари задължително с първолака си.Нека той сам избере новите придобивки за стаята си.

8. Осветлението

В стаята на първолака осветлението трябва да е достатъчно силно, защото на него вече ще му се налага да пише и чете и през тъмната част на денонощието. Помислете и за отделна лампа на бюрото и за нощна лампа за четене до леглото.

9. Телефон

Да, телефонът е задължителен за всеки първолак, за да може при проблем бързо да се свърже с родителите си. Не е препоръчително да взимате скъп модел, защото той лесно ще стан плячка на крадци или по-големите ученици.

10. Таблет

Не е нужно един първолак да има собствен таблет. Той може да ползва вашия или на по-голямото дете в семейството. Инсталирайте повече образователни игри и приложения в таблета. Тази ученически приложения може да инсталирате и на вашия смартфон, който често попада в ръцете на първокласника ви.

11. Ключ за дома

Вашият малък палавник вече е голям човек и може да му имате доверие, затова извадете нов ключ за дома и му го дайте. Така и той става по-отговорен към мислите и постъпките си.

12. График

Графикът изгражда дисциплина и помага на първолака да степенува задачите си и не да пропусне нещо важно. Освен това той помага и на родителите, които ежедневно може да следят дали детето им изпълнява задълженията си. Не забравяйте, че в графика задължително трябва да има време за забавление, игра с приятели, хоби...

13. Курс по английски език

Днес английският език е задължителен за всички, които искат да успят в живота. Дори нещо повече. Вече не питат знаеш ли английски, а кои други езици владееш освен него.

14. Здравословна храна 

Трябва да сте изградили правилни хранителни навици във вашето дете още преди то да е тръгнало на училище. Бъдете нащрек с какво се храни първолака докато е на занимания, защото изкушенията стават много. Отвсякъде той е заобиколен от нездравословни закуски, полуфабрикати, газирани напитки... Ако не му приготвяте домашна закуска, то поне се погрижете винаги в раницата си да има пресен плод.

15. Хранителни добавки за деца

Първолаците за пръв път в живота си ще се сблъска със стреса. Това ще намали защитните сили на организма им. Погрижете се за имунната система като купите подходящи за деца мултивитамини и минерали.