Производителите на храни мислят, че си глупав. Всъщност разчитат на това.

Помислете само, много от хранителните производители пишат на опаковките на бонбони например "без мазнини" и това е вярно, но в същото време е и много подвеждащо.

Бонбоните са направени от 100% захар и преработени въглехидрати, но за средния българин липсата на мазнини е нещо много добро, нещо, което ще му хареса, докато всъщност е просто търговско предимство за производителя.

Докато прави проучване за новата си книга "Яж това, не това", изключително популярният в Америка Дейвид Зинченко открива хранителни минни полета повече от всякога в ресторанти, в супермаркети, дори в собствения си килер (наблюденията са правени в САЩ, но масово важат с пълна сила и за България).

Това, което разказва той, може да ви шокира...

1. Средният американец има лесен достъп до 2700 калории всеки ден.

Храната в наши дни е на масата ни, в хладилника ни, в елегантните вендинг машини, в офиса само на една крачка разстояние. Проучвания показват, че има пряка връзка между консумацията на храна и изложение спрямо нас. Тоест, колкото е по-близо и на по-удобно място, толкова повече ядем.

2. Средният американец изпива под формата на газирани напитки цели 450 течни калории на ден.

Това е два пъти повече, отколкото са консумирали преди 30 години според изследователите от университета в Северна Каролина.

3. Пресните плодове и зеленчуци струват 10 пъти повече от нездравословните храни според изследователи от университета във Вашингтон.

Те са изчислили, че хиляда калории от питателна храна струват около $18,6, а цената на хиляда калории от нездравословна храна е $1,76.

Производителите на нездравословна храна поддържат ниските цени с овкусители и други химични добавки.

Виж още: Искате да се храните здравословно? Гответе си вкъщи

4. Има повече от 3000 химични вещества в списъка на FDA (Асоциацията, която се грижи за контрола на храните в Америка) с одобрени добавки за храни: включително ацесулфам калий - изкуствен подсладител, за който е доказано при изследвания с животни, че е свързан с рака на гърдата; както и Yellow №5 - хранителен оцветител, причиняващ проблеми с ученето и концентрацията при децата.

И тъй като продължават да откриват емулгатори, за да изглежда сладоледът по-пухкав или да са ни по-червени бонбоните, ние се отдалечаваме все повече и повече от истинската храна.

Има един прост съвет, който можете да спазвате, за да се храните по-здравословно: Ако не можете да го произнесете, не го яжте!

5. Храната може законно да съдържа червеи и дори изпражнения на плъхове.

Разбира се, американската организация за храните FDA ограничава размера на тези убийци на апетита в храните, но това ограничение не е равно на нула.

Виж още: Ще се замислиш преди следващия хамбургер

6. Какво е общото между хамбургерите и торовете?

Оказва се, че хамбургерите, особено тези, които се сервират в заведенията за бързо хранене, редовно се третират с амоняк, за да се убие т.нар. E. coli bacteria

Това е същата субстанция, използвана в торовете и в домакинските препарати за почистване! 

7. Има голям шанс едно пиле да ви разболее.

В едно изследване се оказва, че 80% от бройлерите в цяла Америка съдържат в себе си бактериите кампилобактер и салмонела, водещи причинители на хранителните отравяния в страната.

8. Вредната храна или т.нар Junk food е като наркотик.

Според изследване на списанието Nature Neuroscience, храненето с нездравословни храни, не само задоволява глада, но го създава.

Нездравословните храни водят до пристрастяване. Ето защо производителите вкарват в тези храни захар, сол и изкуствени ароматизатори.

9. Само 19% от това, което плащате за даден хранителен продукт всъщност носи в себе си някаква храна.

Останалото просто плащате за опаковка, работна сила и търговия, по данни на американското министерство на земеделието.

Това е още една причина да се купуват пресни, свежи и неопаковани продукти.

Виж още: Как изглеждат 200 калории

10. Хранителните компании плащат такси в супермаркетите, за да си гарантират възможно най-доброто разположение.

Средно 70$ на позиция, които естествено се прехвърлят на потребителите под формата на по-високи цени.

Плащате по-малко, ако пазарувате от дъната на рафтовете. Там ще намерите марки, които не дават тези такси.

11. В по-големите разфасовки на месо може да има много високи нива на натрий.

По-малките разфасовки по дефиниция изглеждат по-сочни и пресни и като противодействие на това клиентът да взема по-малка разфасовка някои производители "подобряват" външния вид на пуйката, пилешкото, говеждото и другите месни продукти като ги напълнят с течен разтвор, който съдържа вода и сол.

Виж още: 10 неща от ежедневието, които бавно ни убиват

12. Дългата опашка на касата в магазина може да ви направи дебел!

Ако чакате да платите малко повечко, вие сте до 25% по-склонни да си купите бонбони, шоколадчета или нещо газирано, което естествено никак не е случайно поставено около вас точно в този момент на плащане, точно в тази позиция.

13. Броенето на калории може да бъде погрешно.

Производителите в Америка често пакетират малко повече храна от заявеното нетно тегло на етикета или слагат порции по-тежки от посоченото тегло в менюто.

Така че може би ядете малко повече, отколкото си мислите!

Източник: Lifehack.bg