Според националнопредставителното изследване на "Тренд" на изборите на 26 март пет формации са със сигурни шансове за попадане в парламента, а още една е на ръба

Пет партии са сигурни участници в следващото Народно събрание. Реформаторският блок запазва шансове за парламентарно представителство. ГЕРБ остава с лека преднина пред БСП.

Това сочат данните от проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на в. "24 часа", реализирано между 10 и 16 март 2017, сред 1004 пълнолетни български граждани. Изследването е проведено "лице в лице" и е представително за пълнолетното население на страната. Размерът на допустимата статистическа грешка е 3,1%.

Малко над 2/3 (67%) от всички анкетирани вече са решили за кого ще гласуват, докато 20% все още не са решили. Привържениците на двете основни партии изглеждат убедени в избора си.

"Тренд" отчита като цяло доста нисък интерес към предизборната кампания, само 45% от анкетираните я следят. Най-младите са най-незаинтересовани от кампанията, докато над 2/3 от хората над 60 години я следят.

От Изследователския център отчитат мажоритарен елемент при изборите - за 46% личностите, които са в листата на партията, са по-важни, отколкото самата партия. Обратното важи само за 35% от анкетираните. 

Ако изборите бяха днес, разликата между пръвия и втория в крайното класиране би била по-малко от процент.
 
Изследването все пак показва, че първа политическа сила остава ГЕРБ с 29,8% от тези, които заявяват, че ще упражнят правото си на глас. Веднага след тях се нарежда БСП с 27,9%. След тях се нареждат Обединени патриоти (10,2%), ДПС (8,7%) и ВОЛЯ (7,3%). Това са партиите, които със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание. 

Коалицията "Реформаторски блок и Глас народен" запазва най-големи шансове за преминаването на парламентарната бариера, събирайки 3,8% от тези, които заявяват, че ще гласуват. Коалицията между АБВ и Движение 21 получава 2,6% подкрепа, "Нова република" и "Да, България" са съответно с 2,3% и 2,2% подкрепа. Опцията "Не подкрепям никого" се предпочита от 3,1%.

За постигане на максимална точност в изследването на респондентите е представен списък, наподобяващ изборната бюлетина, от който те посочват своето предпочитание.

Въпреки очертаващата се сложна парламентарна конфигурация в 44-тото Народно събрание повече от половината запитани са на мнение, че след предсрочните парламентарни избори ще се състави правителство, докато само една пета са на обратното мнение.