Там бирата и коктейлите се леят, а музиката гърми денонощно: истински рай за онези купонджии, които вече не са желани на остров Майорка, отбелязва германското списание в темата на броя си: "Изгубеният туристически рай"

На Златни пясъци германските купонджии са добре дошли, след като Майорка ги изгони, пише германското сп. "Шпигел" в обширната тема на броя си от 11 август, където описва сенчестите страни на туризма - и анонсира на корицата със заглавие "Изгубеният рай, или Как туристите унищожават онова, което обичат" .

"На летищата цари хаос, ваканционните курорти са пренаселени, местните хора са раздразнени. Задушава ли се туристическата индустрия от успеха си?", пита се изданието, като помества журналистически разследвания от популярни дестинации като Прованса, Цел ам Зее, Порто, Рим, Амстердам.

Репортажът от българския курорт край Варна е на Ан-Катрин Незик, според която целта на Златни пясъци е да се превърне в Елдорадо за германските летовници купонджии. За разлика от Златните, другаде по света на туристите вече гледат не като на благословия, а като на проклятие, което застрашава местната културна идентичност, коментира "Шпигел".

Вместо "Мале", както германските парти туристи наричат Майорка, сега на мода излиза "Буле", т.е. България, отбелязва списанието и разказва::

"Напук на всичко, тях все още ги има: кътчетата и регионите, където туристите все още са добре дошли във времена, когато другаде не ги искат. И където никой не се възмущава от безкрайния купон и пиянските им оргии.

Заклещен между улицата и плажа, Даниел Стефанов се е изправил на подиум  и наблюдава тълпата, която се къпе в пяна. Неговите помощници са инсталирали две снежни оръдия край дансинга на "Мегапарк Делфин": едно гигантско, шантаво парти средище на открито, което Стефанов основал заедно със свои бизнес партньори на Златни пясъци в България.

Пяната се точи като сурово козуначено тесто от едното оръдие върху главите на купонясващите туристи; другото пък плюе фини сапунени облачета.

Златните - твърда цел за германски купонджии

Даниел Стефанов постепенно се приближава до целта си: да превърне Златни пясъци в твърда цел за германските летовници купонджии, в алтернатива на "Ел Аренал" и "Плая де Палма" (на Майорка - бел. ДВ).

Преди 15 години Стефанов и неговият партньор Сава Даритков отварят дискотеката на открито "Мегапарк Делфин" в Златни пясъци - няколко басейна, обградени от дансинг. Преди осем години към това се добавя и "Партищадл", където изпълняват германски шлагери, а половин литър бира струва 2 евро.

Стефанов и Даритков са инвестирали много в своята визия. Започнали да внасят бяла бира от Германия, наели и певци, които иначе гастролират на Майорка. Тръгнали и "разпенените" купони. Срещу 20 евро всеки вторник и събота се предлагат коктейли по избор в продължение на цял час и пяна в изобилие от оръдията.

За двамата настоящият сезон върви по-добре от когато и да било. Най-напред в началото на лятото от Германия дойдоха абитуриентите, после футболните отбори и клубовете по боулинг. Жени, но най-вече мъже на около 20-25 години, които - според собствените им признания - разбират отпускарското щастие в рамките на три думи: слънце, плаж и запой.

И до края на септември ще е все така, надява се Даритков. Той държи да добави и още нещо важно: "Ние се радваме на гостите."

Златни пясъци са не само по-евтиният, но и по-добрият "Балерман"

Това изречение придобива нов смисъл, откакто истинският "Балерман" (култово място на Майорка - бел. ДВ) взе да се отчуждава от купонясващите маси. Майорка вече не желае да бъде партиостров и забрани както пиянските оргии, така и секса на плажа. Затова новото послание гласи: "Златни пясъци са не само по-евтиният, но и по-добрият "Балерман".

Никлас, Марвин и Марсел седят на бара в "Мегапарк Делфин" с чаши в ръка: водка с аромат на праскови. На светлозелените им тениски е изписано мотото на миналогодишната им ваканция: "Мале. Кофи за всички. Всички за Мале."

Били на Майорка с компания от десетина души. Но новите предписания там ги насочили тази година към България, разказва 24-годишният автомонтьор Никлас. В "Ел Аренал" видели как полицията пристига с цели три патрулки, когато летовници нарушили забраната и със сламки пиели сангрия от кофа на плажа. Това според тях вече било прекалено.

"На Златни пясъци е съвсем друго. Тук изобщо няма местни жители, които биха се оплакали от данданията", се казва в заключение в репортажа на сп. "Шпигел", цитиран от Българската редакция на "Дойче веле".

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"