Сега, затаи дъх и не избухвай преди да си стигнал до края. Защото знаем, че ще те подразним с това, което ще ти кажем

София се променя към по-добро.

Виждаме те как повдигаш вежди и си поемаш дъх, за да поспорим. Ти си свикнал да мразиш града си. Заради плочките, по които трябва да ходиш внимателно след дъжд, миризливите кофи, които заобикаляш отдалече и това, че все не се сещаш къде да отидеш, когато ти се излиза. Но това не е всичко. 

Германците също намират Берлин за скучен град. И така до началото на 90-те, когато многото изоставени сгради на фабрики и халета привличат с ниските си наеми млади хора, артисти и откровени лентяи. Както се случва след това – всички знаем. Може би не същото, но все пак нещо значимо се случва и в София

Може би не е толкова бързо, колкото ти се иска на теб и с много стъпки встрани, но нещата се случват. Този град ни е като добър приятел, който сме виждали влюбен, изоставен, скъсан на изпит и недоспал в 6:00 сутринта

Наистина, София пред нас мина през голяма трансформация.

Някой спомня ли си местата, на които ходехме в края на 90-те? Тогава изборът беше между Blaze, "3 уши", "Билкова", "Строежа" и още шепа подобни, на които току-що осъзнали се тийнейджъри можеха да направят първите стъпки в нощния живот и не само. 

През деня изборът беше между ...пицария и пицария с безкрайно меню, от което нищо не е приготвено като хората. Малкото ни квадратче, където можехме да се натъкнем на нещо интересно, беше заключено между "Христо Ботев" и "Шишман", и приключваше категорично отвъд "Пиротска". Веднъж месечно получавахме сп. "Егоист", което за нас беше повече от Конституция

Изобщо, доста неща не се случваха тогава в този град. 

В момента, въпреки че има много места, които не заслужават да съществуват, има и такива, които не ме е срам да кажа, че харесвам. Като уютните бистра по "Оборище" – Павилион, изправете се, и вие сте там. Или Kanaal, които могат да се похвалят с ясна и успешна бирена концепция, както и Lomo, защото някак естествено там ще срещнеш предимно приятни хора.

Но защо да говорим само за ядене и пиене, смесени концепции тип "заведение с магазин", "магазин с галерия", "кафе с оказион и работно пространство за споделяне" и всякакви подобни се оказаха успешни. Сред тях нареждаме "+това", betahaus, 8pm, "Чекмедже". 

Внимание заслужават и закътани пространства като галерията за фотография "Ластеци", Sklada със селекция от съвременен дизайн и колекцията от мебели за ценители на Glossary Depot. Или пък местата за игри – "Каркасон" потръгна така добре, че се премести на далеч по-вървежния "Цар Освободител", комплименти и за момчетата от Dextrofobia room, които показаха, че дори да си заключен в празна стая, може да ти е интересно – докато търсиш начин да се измъкнеш.

Да, София се променя към по-добро!

А най-хубавото е, че това са само малка част от малките независими проекти на хората с вкус, които от няколко години не спират да ни изненадват приятно. Всеки един от тях създава новата София, такава, каквато искаме да бъде – интересна, вълнуваща, пълна с енергия.

Затова Heineken иска да им отдаде заслуженото. Да започнем да ги откриваме заедно и да ги споделяме с #opensofia във "Фейсбук", "Инстаграм", "Туитър". 

Включи се и ти – снимай и не забравяй да добавиш хаштага #opensofia.