Светът губи битката срещу разпространението на епидемията в Западна Африка

Това е изводът, който направиха представители на Световната здравна организация (СЗО) по време на форум в седалището на ООН в Ню Йорк, информира Нова телевизия

"Това е най-мащабното и най-жестоко избухване на епидемията от ебола за близо 40-годишната история на болестта. Никой досега, дори експертите с опит от 1976 или 1995 г., не са виждали нещо подобно. До тази седмица са регистрирани над 3500 случая в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия. Смъртните случаи са над 1500. Епидемията излиза извън контрол в тези страни", каза председателката на СЗО Маргарет Чан.

Виж още: Епидемията от ебола излиза от контрол

"Съобщението на СЗО от 8 август, че епидемията е спешен проблем за световното обществено здраве, не бе последвано от решителни действия. Държавите като цяло се задоволиха да се присъединят към коалиция на бездействието", добави Чан.

Тя предупреди, че болестта ебола се е превърнала в глобална заплаха, която изисква глобални усилия. Още в началото на август СЗО обяви, че разпространението на ебола в Западна Африка е глобална заплаха, която изисква извънредни усилия за спиране разпространението на смъртоносната болест. 

Виж още: 11 въпроса и отговора за епидемията от ебола

На свой ред и организацията "Лекари без граници" се присъедини към тъжната равносметка. "Половин година след най-тежкото избухване на епидемията от ебола, светът губи битката за овладяването й. Лидерите се провалят в опитите за спиране на транснационалната заплаха", обясни председателката на "Лекари без граници" Джоан Лиу.

Лиу призова международната общност да финансира повече легла за създаване на мрежа от полеви болници, изпращане на квалифициран медицински персонал и разполагане на подвижни лаборатории в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

Поради липса на места в претъпканите центрове за лечение в Либерия и Сиера Леоне болни продължават да умират в извънболнична среда, което увеличава рисковете от заразяване. В Сиера Леоне силно заразните трупове гният по улиците, подчертават от "Лекари без граница". 

Според СЗО при сегашните темпове на заразяване ще са нужни от шест до девет месеца и най-малко 490 млн. долара за овладяване на епидемията, която може да зарази 20 000 души.

Виж още: Как бе открит вирусът ебола през 1976 г.