Вторият филм по трилогията романи на Сюзан Колинс стана най-касовото 2D заглавие у нас след "Бързи и яростни-6", а зад Океана събра над 160 млн. долара приходи

След първия си уикенд по кината с 317 242 лв. и 38 335 зрители "Игрите на глада: Възпламеняване" е и втората най-гледана премиера за годината изобщо, отстъпвайки отново на шестия "Бързи и яростни".

В световен мащаб приходите от 65 държави 307 725 млн. щатски долара, над половината от тях (161,1 млн.) са само от Северна Америка, където екранизацията подобри рекорда за най-касова 2D премиера на всички времена, измествайки "Черният рицар: Възраждане".

Анализаторите подчертават и факта, че със статута си на най-касова премиера през ноември тийнейджърската антиутопия е надвила предишния шампион на месеца - вампирският "Здрач-2: Новолуние", събрал 142 млн. през 2009 г.

Видео: Atlas - песента на "Колдплей" от финалните надписи

Преди филмът да излезе в кината по света, екипът го представи на галапремиери в Европа и САЩ. След Лондон, Париж, Рим, Мадрид и Берлин миналата седмица актьорите се събраха на червения килим в Лос Анджелис.

Дженифър Лорънс в прозрачната си "Диор" сред колегите актьори от "Игрите на глада: Възпламеняване" на премиерата в Лос Анджелис., от ляво на дясно: Лиъм Хемсуърт, Доналд Съдърланд, Джош Хътчерсън, Филип Сиймур-Хофман и Станли Тучи

Виж още: Горещи клипове от режисьора на "Възпламеняване"

За американската премиера Дженифър Лорънс блестеше отново в "Диор" - този път предизвикателна сиво-лилава рокля от есенната кутюрна колекция. Преди няколко месеца прозрачният тоалет беше представен на модния подиум от манекенка по монокини, но сега Дженифър го носеше в по-благоприлична версия.

Въпреки това обаче 23-годишната носителка на "Оскар" призна, че се чувства неудобно от прекалено разголените си бедра и този тоалет определено не й е най-любимият.

Фотогалерия: 10 тоалета на Катнис от "Възпламеняване"

Широко коментирана след галапремиерите бе и нейната къса подстрижка, придружена от нов цвят на косата. Актрисата обясни, че всъщност е блондинка и решила да се върне към русите си корени, защото й омръзнало да се боядисва.

Следващите два филма по финалния роман - "Сойка присмехулка", се очакват през ноември 2014 и 2015 г.