ГЕРБ запазва солидна дистанция пред останалите партии

Ако днес се провеждаха избори за Народно събрание, картината в парламента би останала почти без промяна, като само партията на Николай Бареков България без цензура би останала без парламентарно представителство от досегашните формации. Това сочат данните на електоралните нагласи от национално представително проучване на пълнолетните българи, проведено в цялата страна между 1 и 9 април, 2015 г от "Екзакта Рисърч Груп".

Електорална подкрепа

Според изследването, ако изборите бяха днес ГЕРБ биха получили 25,1% от гласовете на запитаните, БСП - 12,2%, ДПС - 7,5%, РБ - 5,5%, ПФ - 5%, "Атака" - 3%, а АБВ - 2,5%.

Получените данни през април са набрани извън контекста на реална изборна ситуация. Ето защо на тях следва да се гледа по-скоро като на ориентир за политически симпатии, отколкото като на прогноза за изборен резултат.

Ако днес се провеждат предсрочни парламентарни избори, е много вероятно да се възпроизведе сегашното партийно представителство в Българското Народно събрание без България без цензура на Николай Бареков. От "Екзакта Рисърч" отчитат, че след конгреса на БСП се регистрира минимално покачване на електората на тази партия с 1%.

Без промяна, обаче остава рейтингът на одобрение на Михаил Миков – 16%. Общественото доверие към лидера на БСП е по-слабо от това, което регистрираме за други леви политици като Мая Манолова, Корнелия Нинова, Георги Кадиев и Янаки Стоилов.

От агенцията обявяват, че от този месец те започват да измерват доверието и в сформирания наскоро политически проект "Българска пролет" на отцепилия се от НФСБ депутат Велизар Енчев. През април удобрението към него са показали 15% от запитаните. Интерес към формацията на Велизар Енчев проявяват най-често привърженици на Атака, на БСП и на АБВ.

Доверие в политиците

Относно доверието към министрите, най-одобряваният министър е Лиляна Павлова (53%), която през април добавя 5% одобрение в сравнение с март. Петър Москов остава на второ място, като рейтингът му на одобрение е абсолютно идентичен с този през март – 49%. Третото си място от март запазва социалният министър Ивайло Калфин (43%), към социалните политики на когото има все по-добра чуваемост (той добавя нови 3% одобрение за последния месец).

Най-одобряваният български политик извън лидерите на държавни институции и министрите е Йорданка Фандъкова, която през последния месец е повишила одобрението си с 9% и през април е одобрявана от 64% от българите. Вторичният анализ на данните показва, че пускането на нови линии на столичното метро има широк положителен отзвук в цялата страна.

В рамките на проучването са интервюирани 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка. Обхванати са 125 гнезда в 88 населени места. Изследването се провежда в рамките на собствената изследователска програма на "Exacta Research Group". 

Източник: Агенция "Фокус"