Средновековна крепост и тракийска куполна гробница посрещат гости до свиленградското село

Уникален средновековен атракцион беше открит в района на крепостта край село Мезек. Военен лагер с палаткови съоръжения, каруци и макети на коне са само малка част от атракциите, които вече ще посрещат посетителите на средновековната крепост.

„Радваме се, че с този проект създаваме атрактивен туристически продукт, за да привличаме в село Мезек и региона повече родни и чуждестранни посетители”, заяви ръководителят на проекта инж. Иванка Димитрова.

Всички гости на събитието имаха възможност да видят възстановка на средновековен военен лагер, настъпление и мирни преговори между войски в реставрираната крепост по проекта на Община Свиленград „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще”. В постановкатa се включиха Любен Чаталов, Пламен Сираков, Дидо Мачев, Георги Керменски, Астор, както и много местни любители-актьори.

Целта на проекта е подкрепа и подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура на средновековната крепост и тракийската гробница в с. Мезек. Общата му стойност е 3 142 267 лева. Освен военен лагер са предвидени още игри за туристите - пейнтбол, стрелба с лъкове, арбалети, хвърляне на ласо. Изградена е и пикник зона с маси и столове от дънери.

В рамките на откриването при тракийската куполна гробница беше представена и възстановка на ритуали и обичаи от времето на траките. Спектакълът включи и богати мултимедийни ефекти, с чиято помощ представи по зрелищен начин лов на дивеч, ритуално погребение и тракийски танци. Бяха представени и единствените в световен мащаб триизмерни холограми на исторически предмети, открити в гробницата. Само за един месец от поставянето на холограмите в тракийската гробница, посещенията на туристи са нараснали двойно, похвали се инж. Димитрова.

Проектът включва и изграждане на велоалея до село Мезек, както и стрийт арт рисунки по пътя към гробницата.