Как да си приготвим брауни с маслини, кедрови ядки и тъмен шоколад - плюс рецепта за кексчета с маслини и зехтин

Коледните лакомства са по рафтовете на магазините и пекарните още в началото на декември и празничният месец ни изкушава да прекаляваме със сладкишите.

Но има плодове и зеленчуци, които са съставки както на сладките, така и на солените ястия: моркови, тиква, ябълки, сливи.

Добавете в списъка и маслините - от Olives from Spain предлагат по-различна рецепта, в която емблемата на средиземноморската кухня става и част от десерта:

Брауни с маслини и кедрови ядки

Ниво на трудност: Средно

Време за приготвяне: 30 минути

Необходими продукти за 4 порции:
150 г черни маслини от испанския сорт Охибланка (Hojiblanca)
115 г масло
1 блокче тъмен шоколад
две яйца
два жълтъка
няколко капки ванилова есенция
по 3 супени лъжици захар и кафява захар
2 чаени чаши брашно
1 супена лъжица какао на прах
50 г кедрови ядки
щипка сол

Виж още: За маслините - и рецепти с маслини - в Kulinaria.bg

Начин на приготвяне:

1. Дехидратирайте маслините, като ги подредите в чиния върху кухненска хартия върху чиния и поставите в микровълновата за три минути. Развийте хартията, отстранете я и повторете процедурата, докато изгубят влажността си и можете да ги направите на парченца с ръка. Натрошете ги в хаванче.

2. Загрейте фурната до 180 градуса отгоре и отдолу. Междувременно разтопете маслото с шоколада на водна баня, като разбърквате често.

3. Разбийте яйцата в купа с жълтъците и ванилията, докато станат на пяна. Добавете захарта на два пъти - първо половината, разбъркайте добре, а после останалата. Разбийте добре с телта и накрая добавете разтопения шоколад, брашното, какаото и щипката сол. Разбъркайте хубаво. 

4. Добавете към тестото кедровите ядки и дехидратираните маслини.

5. Намаслете голяма тава с масло или олио и изсипете сместа. Уверете се, че е еднородна и печете около половин час на 190 градуса. Не бива да надвишавате времето за печене, защото резултатът ще е прекалено сух.

6. Извадете от фурната и оставете да се охлади върху решетка.

Със същия сорт маслини - и зехтин, като по-лека алтернатива на маслото, - можете да си приготвите и испански кексчета. За 24 броя са ви необходими още: по 100 г брашно за сладкиши и захар, 5 г набухвател, 100 г зехтин, 35 г мляко, 2 яйца.

1. Смесете яйцата със захарта, добавете течностите и разбийте. Накрая добавете сухите съставки (брашно и набухвател).

2. Дехидратирайте маслините в микровълновата и ги добавете към тестото.

3. Поставете тестото във форма за кексчета и печете 20 минути на 200 градуса.