Според протестиращите амнистията е просто опит корумпирани политици да избегнат наказателна отговорност

Десетки хиляди румънци излязоха по улиците на Букурещ и други големи градове на протест срещу плановете на правителството да освободи около 3000 затворници, съобщават местните медии.

Протестите са в отговор на мерките, които румънският премиер Сорин Гриндяну е решил да предприеме за облекчаване на пренаселеността в затворите. Сред онези, които биха били освободени от затворите, са включително няколко избрани длъжностни лица и магистрати, осъдени за корупция.

Според протестиращите обаче планът на Гриндяну би дал възможност на корумпирани политици да избегнат наказателна отговорност. Планът на Гриндяну е мерките да бъдат осъществени чрез спешни укази, които заобикалят парламента и не изискват подписа на президента Клаус Йоханис.

Той обаче се присъедини към протестиращите в Букурещ в неделната вечер, посочвайки, че тяхното възмущение било правдиво.

"Няколко политически лица, които имат проблеми със съдебната система, искат да променят законодателството и да отслабят върховенството на закона", подчерта той, допълвайки: "Недопустимо е да се променя закона, така че казусите на десетки, дори стотици, политици да бъдат хвърлени в кошчето."