Това е 28-годишният Яхие Машрапов, гражданин на Киргизстан. 

Симоличността на нападателя, който разстреля 39 души в нощния клуб "Рейна" малко след настъпването на 2017 г., официално бе потвърдена от турската полиция. Това е Яхие Машрапов, 28-годишен, гражданин на Киргизстан. 

Той вече се е сражавал за терористичната групировка "Ислямска държава” в Сирия. Смята се, че там е бил обучен да води уличен бой в жилищни райони.

Машрапов е влязъл в Турция през ноември заедно с жена си и двете им деца. Двамата са живели в град Коня, където е намерена и арестувана съпругата му. 

Турските служби смятат, че терористът има изключително добра военна подготовка и вероятно ще бъде много трудно да бъде заловен жив.

Виж още: Хиляди руснаци са готови на смърт за Ислямска държава

Снощната спецоперация на турските власти в истанбулския квартал "Зейтинбурну" не доведе до залавянето на терориста. В акцията има задържани 12 души, но сред тях не фигурира и заподозреният, съобщава АП.

В Мрежата обаче се появи видео със заподозрения за кървавото нападение в клуб "Рейна" в Истанбул, разпространено през каналите на "Ислямска държава".

Snimka ot dokumentite na streletsa sreshtu klub reyna ot novogodishnata nosht
Снимка от документите на Яхие Машрапов, автор на нападението в клуб "Рейна"

След стрелбата нападателят сменил дрехите си и така незабелязано успял да избяга от местопрестъплението.

Междувременно в интернет се появи и видеозапис от самата стрелба. При нападението в истанбулския клуб "Рейна" бяха убити 39 души, а 69 са ранени, сред които и една българска гражданка. 

В същото време не стихва напрежението в обществото във връзка с нападението. Смята се, че някои проповеди, разпространени от Дирекцията по религиозните въпроси преди Нова година и прокламирани от ходжи, които говорят често и по телевизиите, подбуждат към омраза и враждебност и подготвят почва за нападения, подобни на това в Рейна.

Неофициално се твърди, че нападението е имало за цел да сплаши гражданите алевити или алиани, които са религиозно течение.

Турските власти обявиха, че разследват профили в социалните мрежи, подкрепящи тероризма и провокиращи разделение в обществото. 

Заради усложнената обстановка във връзка със сигурността от Министерството на външните работи (МВнР) препоръчват на българските граждани да пътуват за Турция само в случай на неотложна необходимост, съобщи пресцентърът на МВнР.