Покойният комунистически лидер, чиито тленни останки лежат в огромен камък с надпис "Фидел", още приживе бил противник на култа към личността

След 9-дневен траур лично кубинският президент Раул Кастро положи урната с праха на покойния си брат в масивен заоблен каменен блок и козирува пред простия надгробен надпис "Фидел".

Виж още: Фидел Кастро - краят на един символ

Той оповести, че името на Фидел няма да бъде давано на улици или обществени институции, нито пък ще се издигат негови паметници.

Пред Си Ен Ен синът и личен фотограф на покойния комунистически лидер пояснява, че баща му бил противник на култа към личността и още приживе държал да не става обект на преклонение.

Стотици хиляди изпратиха водача на кубинската революция в последния му път по време на 4-дневната обиколка на катафалката из страната.

Траурната церемония обаче се състоя в тесен семеен кръг на гробището "Санта Ифигения" в Сантяго де Куба, в присъствието на вдовицата Далия Сото дел Вал.

Последна почит към Кастро отдадоха и държавници от Африка и Латинска Америка, сред които бразилската експрезидентка Дилма Русеф, както и аржентинската футболна звезда Диего Армандо Марадона. Заедно с тях бели рози поднесоха служители от охраната и домакинството му.

Гранитният мавзолей с тленните останки на Кастро, който беше кремиран веднага след кончината си на 25 ноември, се намира недалеч от гроба на националния герой Хосе Марти.