Афганистанци са се вдигнали на бунт и са започнали да хвърлят павета и тухли срещу униформените, а на място е било изпратено водно оръдие

Полиция и жандармерия трябваше да потушават бунт на бежанци в лагера в Харманли, съобщава пресцентърът на МВР, но без да даде подробности по темата.

Затворените чужденци са влезли в сблъсък с полицията, хвърляли са камъни по униформените и са запалили огън в двора. На мястото било изпратено водно оръдие. Сериозно пострадали са няколко сгради, сред тях - столовата и новият регистрационен център, съобщава Би Ти Ви. 

Към момента не е ясно какво е предизвикало гнева на чужденците, но бунтът е тръгнал едновременно на няколко места около 12 часа.

От няколко дни лагерът е под карантина и напускането му е забранено. Поводът са открити кожни заразни заболявания - краста, варицела, малария. 

По информация на Би Ти Ви обещаните екипи от медици от различни болници ще дойдат чак през следващата седмица. Така мигрантите стоят затворени без яснота докога. 

Източници от агенцията за бежанците коментират, че афганистанци са се вдигнали на бунт и са започнали да хвърлят павета и тухли. Те са настоявали да се отвори лагерът. 

На място са отишли областният управител и шефът на местната полиция, водят се преговори с чужденците.