Над 400 души са ангажирани за справянето с последствията от бедствието, а България изпраща екип, който да помага за справянето със ситуацията

Извънредно положение за две седмици е въведено в районите от столицата Скопие, които най-сериозно пострадаха от проливните дъждове и тежките наводнения, предаде АП.

Загинали са над 21 души. Шест души се водят в неизвестност, а десетки са ранени. В Македония днес е обявен ден на национален траур.

Полицейски и военни хеликоптери търсят изчезналите хора и евакуираха стотици други от района на наводненията. Кметът на Скопие Коце Траяновски определи щетите като най-тежките, които македонската столица някога е виждала.

Президентът на страната Георге Иванов заяви, че над 400 души са ангажирани за справянето с последствията от бедствието. 

Кметът на Скопие Коце Траяновски определи щетите като най-тежките, които македонската столица някога е виждала. Поройните дъждове причиниха смъртоносните наводнения само за 20 минути. 

Задействана е и армията за издигане на диги по поречието на няколко реки, за да се защити населението.

През нощта върху македонската столица са се стоварили над 700 светкавици. Мощна буря създаде тежки проблеми и в град Тетово в западната част на страната.

Най-сериозно са пострадали северните квартали на столицата. Повечето от жертвите са от Стайковци, Сингелич, Смилковци и Арачиново, където има най-много разрушени и наводнени къщи, както и унищожени превозни средства, съобщава "Фокус", позовавайки се на македонски медии.

На извънредно заседание Общинският съвет в Скопие гласува помощ от 3000 евро за всеки загинал по време на снощното наводнение. Като кметът на Скопие Коце Траяновски е определи случилото се като истинска "водна бомба".

По разпореждане на министър председателя Бойко Борисов 12 пожарникари и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов заминаха за Скопие.