Репортаж на БНТ разказва за измама с бежанци, на която Мохамед Далил и негов сънародник са станали жертва, докато са били в България. Самият той пък се оплаква на германските власти от полицейски тормоз у нас.

Атентаторът от Ансбах не просто е бил в България, но е станал и жертва на измама. Това става ясно от репортажи на БНТ и Би Ти Ви, разказващи историята му, още докато е в България. 

8 месеца на улицата

От репортажа на БНТ, който разказва за измамни схеми, оставящи бежанци в бедстващо положение, става ясно, че Мохамед Далил също е попаднал в капана. Мними адвокати обикаляли центровете у нас и обещавали на търсещите убежище да ги изведат на външен адрес срещу заплащане. Обещаният адрес обаче често се оказва фиктивен, а бежанците остават без пари на улицата. Тази участ сполетяла Мохамед Далил и неговия сънародник Хасан Али. 

Те платили по 200 долара на различни посредници, които трябвало да им осигурят външен адрес в София. Когато излезли от центровете за настаняване, установили, че жилища реално няма и вместо на обещания външен адрес, те са стоварени пред бежанския център в "Овча купел", където се наложило да оцеляват чрез помощ от приятели. 

"Един човек ми даде несъществуващ адрес. Сега нямам никакви условия за живот. Едни приятели от центъра за бежанци в Овча купел ми дават храна и вода, каквото им остане от техните помощи. Хляб, кисело мляко и един тънък дюшек", разказва в репортажа на БНТ Далил. 

Другият им проблем освен мизерията бил фактът, че те трябва да живеят на посочените от тях адреси и са в нарушение, ако не могат да бъдат открити там.

Полицейско насилие срещу Далил

Малко преди да извърши атентата, 27-годишният сириец е описал в писмо защо се страхува да бъде върнат в нашата страна. Мохамед твърди, че през Турция е влязъл в България през юли 2013 година и е продължил към Сърбия, но на границата е заловен. Твърди, че е бил пребит от български полицаи, защото отказал да даде отпечатъци. Два месеца е държан в единична килия. След ареста е преместен в бежански лагер.

Сириецът пише още, че не е получил медицинска помощ, а е имал нужда от такава. При въздушно нападение в родния му град Алепо е ранен и имал метални частици в ръцете и краката. Затова със самолет успява да стигне до Австрия, където е опериран.

След възстановяване му австрийсиките власти подготвяли връщането му в България, но мъжът успява да избяга и да стигне в Германия, където отново подава молба за статут на бежанец.

Стотици екстремисти са минали през България

Според преводача, провеждал разпити на нелегални имигранти у нас, Мадж Алгафари историята, разказана от Мохамед Далил звучи много достоверно и много истински и той самият не се усъмнил в нея. Въпреки това обаче съществува вероятност сириецът да е бил извършител на част от описаните събития, а не жертва, споделя той пред Би Ти Ви.

Алгафари описва Далил като "вълк единак" в група от няколко семейства. Атентаторът от Ансбах влязъл у нас като нелегален емигрант през 2013 г.

По думите на преводача, през територията на България са минали стотици екстремисти, като всички са отишли към Германия, но въпросът е какво ще стане, ако Берлин реши да ни ги върне.

Според него ситуацията отдавна е извън контрол, а в момента по границата няма преводачи, които да работят със службите. Ако има - им липсва опит, който според Алгафари е нужен, за да се установи кой от имигрантите може да е джихадист. 

"Това е занаят, за всеки човек е индивидуално. Започваме да го разхождаме - дали наистина е сириец, дали е от този град, от този квартал. Като видя, че не знае, значи нещо лъже. Когато нещо лъже, нещо крие", споделя преводачът.

Според него в момента през границата минават стотици хора всеки ден и доказателство за това е, че само в София на ден се залавят десетки, а каналите минават и през други градове, сред които Видин, Стара Загора, Пловдив. Той разкритикува българските служби заради това, че не контактуват със сирийските си колеги, които продължават да работят въпреки войната и могат да дават информация за издирвани за тероризъм.