Германия е категорична, че страна, в която се изпълняват смъртни наказания, не може да е член на ЕС

Обтегнатите отношения между Турция и САЩ започват да личат още повече, след като днес държавният секретар на САЩ изказа съмнения относно бъдещето на Турция в НАТО. 

Може да има риск за членството на Турция в НАТО, след като Партията на справедливостта и развитието арестува хиляди след опита за преврат, заяви Кери по време на пресконференция в Брюксел, цитиран от "Вашингтон поуст". 

САЩ подкрепят усилията на Турция да изправи пред правосъдието онези, които са участвали в опита за преврат. В същото време Вашингтон настоятелно призовава правителството да отстоява принципите на правовата държава, каза Кери.

Все пак подкрепа за Анкара

Кери все пак изрази категоричната си подкрепа за демократично избраното управление в страната, но не пропуснада призове правителството на Турция "да осигури спокойствието и стабилността в цялата страна", подчерта той.

Държавният секретар на САЩ допълни, че също така призовават правителството в Турция да се придържа към най-високите стандарти за зачитане на демократичните институции в страната и върховенството на закона. Разбира се, ние ще подкрепяме изправянето извършителите на преврата пред съда, но ние също сме предпазливи относно това, което надхвърля тези действия, посочи още Кери.

Виж още: Ответната реакция на Турция след опита за преврат

По негови думи САЩ са призовали Анкара да осигури конкретни доказателства за твърденията си, че проповедникът Фетхуллах Гюлен стои зад проваления преврат преди да те да могат да го екстрадират в Турция.

Вашингтон все още не е получил официално искане за екстрадиция на Гюлен от Анкара, въпреки че президентът Ердоган призова проповедникът да бъде върнат в Турция, допълни Джон Кери и подчерта, че са нужни доказателства, а не твърдения. 

Нужно е да видим истинско доказателство, които да издържат на стандарта на контрол, който съществува в много страни, обясни още държавният секретар на САЩ.

Берлин също с остра реакция към Турция

Отделно от това от германска страна дойде и друга ясна позиция, която отдалечава Анкара от Европа. Говорителят на федералното правителство Щефен Зайберт обяви на брифинг в Берлин. 

Виж още: Реваншизмът и "спирала на насилието" в Турция притесняват Борисов

"Въвеждането на смъртна присъда в Турция, за което се говори след опита за военен преврат, ще означава край на преговорите за членство на тази страна в Европейския съюз", коментира Зайберт във връзка с дебатите по темата за връщане на смъртното наказание в южната ни съседка. Темата стана отново актуална, след като на няколко пъти след опита за преврат хора от партията на Ердоган, а впоследствие и самият той, лансираха идеята за връщане на най-тежкото наказание.

"Германия и страните членки на ЕС имат ясна позиция: ние категорично отхвърляме смъртното наказание. Страна, в която има смъртно наказание, не може да бъде член на ЕС. Следователно, въвеждането на смъртното наказание в Турция ще означава край на преговорите по присъединяване", посочи Зайберт.