Полицията им отговори с щитове и сълзотворен газ

Границата между Гърция и Македония от няколко дни е горещата точка на Европа заради напиращите да влязат в Македония имигранти. 

Днес бежанците нападнаха македонската полиция и я замеряха с камъни, а по едно време с помощта на самоделен таран пробиха блокадата. На свой ред полицията отговори с димки и сълзотворен газ. 

Броят на блокираните в лагера Идомени, от гръцката страна на границата, достигна 7000. Местните медии съобщиха по-рано, че Македония повторно е затворила границата си в четири часа сутринта, след като снощи пропусна 350 души.

През уикенда в бежанския лагер в Идомени пристигнаха организирано мигранти от всички части на Гърция. Днес в Пирея пристигна ферибот с 1810 мигранти от Хиос и Митилена. 

В лагера има само едно място, където се раздават вода и храна, като по думите на мигрантите човек трябва да чака по 4 часа, за да получи нещо за ядене или вода. Разчита се предимно на доброволци, които оказват помощ в палатковия лагер. Общият брой на блокираните в страната е 25 хил., а до месец се очаква да достигнат 70 хил. души.

Реакциите на гръцките власти

Министърът на вътрешните работи в Атина провежда извънредно съвещание за промяна в мерките към мигранти и бежанци, а премиерът Алексис Ципрас отправи за пореден път критика към едностранното затваряне на граници от европейски страни, информира БНР.

Министърът по миграцията Янис Музалас заяви, че при затваряне на границите от другите европейски страни мигрантите ще се настаняват за неопределено време в цялата страна. Музалас каза още, че Гърция е поставена на колене.

Притокът към гръцките острови не спира, а там фрегати на НАТО поеха контрола. Вече оставят част от бежанците на островите, а други се прехвърлят в Пирея, Кавала и Солун. Местните власти предоставят временни лагери за настаняване в закрити спортни зали и бивши военни поделения.

Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан заповяда на министерството на вътрешните работи и на отбраната да започнат подготовка за изграждането на ограда по границата с Румъния.