Съоръжението, което беше сред атракциите по центъра на морската столица през 70-те, заработи наново за празника на града

След няколкодневни проби фонтанът пред варненската Съдебна палата, пл. "Независимост" (известен навремето като "Белия площад") отново радва жителите и гостите на града. Видеото е от "генералната репетиция" в четвъртък, ден преди откриването, което се състоя в навечерието на празника на морската столица 15 август.

В реконструирания си вид фонтанът може да изстрелва воден стълб с височина до 41 м. Съоръжението е част от проекта "Естетизация и модернизация на главна пешеходна зона и зона за обществен отдих", в който беше реновиран и целият площад.

Още факти за варненския фонтан в центъра на града, до Драматичния театър "Стоян Бъчваров":

- Разполага с над 2000 цветови комбинации, което го превръща в красива водна атракция.

- 180 кубика оборотна вода се превръщат във феерия от танцуващи цветни струи благодарение на 52 помпи, 300 дюзи, 400 прожектора и 30 км положени кабели.  Допълнително е изграден воден пръстен, монтирана е система от тръбни разводки.

- Металната конструкция на съоръжението се равнява на 8500 кг. Използвана е съвременна автоматика, която се ръководи от компютърни устройства и осигурява възможност за синхронизацията между осветление и музика. 

- Фонтанът има дневна, нощна и междинна програма без мелодии. Всяка вечер от 20,30 ч. ще започва програма, съчетаваща вода, звук и светлина.  

- Община Варна възнамерява да потърси с конкурс авторска мелодия за фонтана;

- Анкета ще определи любимата песен на варненци, която да бъде използвана за водното шоу.