Брутална акция по унищожаването на древни артефакти в град Мосул

Групировката "Ислямска държава" разпространи видеозапис, показващ екстремисти, които с чукове разбиват древни артефакти в град Мосул, провинция Ниневия, Северен Ирак, съобщи "Асошиейтед прес".

На 5-минутния видеозапис група брадати мъже в Музея на Мосул разбиват на парчета с чукове и бормашини няколко големи статуи. След това е показан мъж в черно облекло на съседна археологическа площадка, който разбива статуята на асирийско божество - крилат бик, датиращ от IX век пр. н.е.

Акцията е част от кампанията на екстремистите от ИД, които унищожиха редица светини, вкл. мюсюлмански, за да премахнат това, което според тях е ерес. Смята се също, че са продавали антики на черния пазар, за да финансират кървавата си кампания в региона.

Специалистът по въпросите на Близкия изток Руслан Трад, който писа преди време за акция по разбиване на канал за трафик на антики, целящ финансиране на ИД, изрази съмнения, че разрушените артефакти са истински. Според него оригиналите са пуснати по подобни канали за продажба на антики.

Преди време обаче се появи информация, че "Ислямска държава" се финансира и с продажбата именно на такъв вид изкуство. В края на януари е била извършена специализирана операция, организирана от ЮНЕСКО, Европол и Интерпол срещу канал за трафик на антики, целящ финансиране на джихадистката организация. Тогава България беше една от страните, участващи в операцията, носеща името Aureus Hieratica.