В неделя, на финала от апостолическото си пътуване до Шри Ланка и Филипините, папа Франциск отслужи света литургия във филипинската столица, на която присъстваха между 4 и 7 млн. души

За разлика от останалите азиатски държави, 80% от 100-те млн. население във Филипините са католици, което се дължи на испанското влияние в региона, като в страната има и близо 10% протестанти. Самото име - Филипини, е дадено в чест на тогавашния престолонаследник и бъдещ испански крал Филип Втори през 1542 г.

Затова, въпреки дъжда и лошото време, в неделя паркът в Манила събра, по данни на местните власти, 6 млн. души за литургията, отслужена от главата на Римокатолическата църква. Предишният подобен рекорд бе поставен през 1995 г. от папа Йоан Павел Втори, събрал 5 млн. души.

В медиен акцент от визитата на папа Франциск се превърна прегръдката му с момиче, изоставено от родителите си, което попита Светия отец защо Бог позволява децата да страдат.

"Тя единствена зададе въпрос, който няма отговор. Тя дори не бе в състояние да довърши думите си, трябваше да ги каже през сълзи. Това е големият въпрос пред всички нас: защо децата страдат?".

Според Франциск отговорът ще дойде едва когато хората се научат да не приемат с безразличие подобни проблеми.

По данни на ООН, цитирани от "Евронюз", във Филипините има около 1,2 млн. деца, които живеят на улицата, а над 1/4 от жителите на страната са официално под прага на бедността.

Запис от близо 3-часовата литургия, предавана пряко в интернет, може да се гледа в YouTube.