"Когато след време напуснете властта, да го направите с високо вдигната глава"

Параолимпиецът Михаил Христов записа емоционално видеообръщение към депутатите, които влизат в 43-тото Народно събрание.

Ето и текстът на изказването му:

Здравейте,

Аз съм Михаил Христов и се обръщам към следващите 240 българи, които ще влязат в Народното събрание. Запомнете, че вие сте на първо място българи. Промяната трябва да дойде от вас. Вие сте хората, които ще я направят. Ние поверяваме съдбата си на вас и искаме вие да направите така, че когато след време напуснете властта, да го направите с високо вдигната глава, а не с оправдания и фалшиви надежди, които сте ни дали.

Задавам си един въпрос. Нужно ли е българските политици да се движат с коли за 200 хил. и да имат огромна охрана. В крайна сметка те страхуват ли се от някого? Защото ние сме народът и както ние ги издигаме, така можем и да ги свалим, така че те не трябва да се страхуват от нас, а да ни подкрепят. Защото те са там благодарение на нас. Четири години е достатъчно време, за да бъде променена една система. България се нуждае от политици, които да не дават само напразни обещания и прах в очите, а реални действия.

Искам след четири години, когато приключи вашето управление, аз да съм един щастлив млад човек, който има работа и семейство, и не го е страх да се прибере вечерта, защото няма какво да сложи на масата, или да се прибере на тъмно, защото няма как да си плати сметките. Направете така, че когато вървите по улицата, хората да ви се усмихват и да сте с високо вдигната глава. Защото, в крайна сметка, това е най-важното нещо, да виждаме щастието в очите на околните.

Вие сте хора като нас, вие имате деца, вие имате възрастни родители. Ако не го направите за нас, поне го направете за тях. И дано поне малка част от това, което чухте в момента, да ви накара да стъпчете вашия егоизъм и да разберете, че всеки един от нас ви избира с една надежда, а тази надежда е към по-добро.

Вие сте на ход.