Клипът за независимата кампания Happy Voting агитира най-младите гласоподаватели в ЕС с хита на Фарел Уилямс

Трийсет години след първите избори за Европейски парламент (1979) активността на избирателите намаля до рекордните 43%. Най-голям спад е регистриран при младите - от около 33% през 2004-та до едва 29% на предишния евровот (2009 г.).

Кампанията Happy Voting цели да обърне тази тенденция с клип по формулата на Happy - номинирания за "Оскар" хит на Фарел Уилямс от анимационния филм "Аз, проклетникът-2", използван със съгласието и съдействието на американската звезда.

Във видеото, заснето с 60 действащи лица на 50 различни места, вкл. коридорите и залите на институциите, танцуват учител, строителен работник, счетоводител, травестит, нудист и дори няколко евродепутати.

EurActiv.com отбелязва, че на изборите през май сред младите избиратели наистина може да се отчете по-голяма политическа активност, но това вероятно ще се дължи на недоволството от мерките, които лидерите на ЕС са предприели спрямо икономическата криза през последните три години.

Междувременно самият Фарел, чийто клип има и български вариант, се развълнува до сълзи от версиите, заснети по цял свят. Поразително е - защото аз обичам онова, което върша, и оценявам факта, че хората ми вярват вече толкова време, за да стигна дотук и да се почувствам така, обясни той реакцията си в шоуто на Опра Уинфри.