Октай Енимехмедов извади газов пистолет срещу лидера на ДПС на партийния форум в НДК на 19 януари м.г. Присъдата му е произнесена на първа инстанция

Кадрите от екшъна, разиграл се преди малко повече от година на сцената и в кулоарите на националната конференция на ДПС, обиколиха света.

Сега Софийският градски съд даде на Октай Енимехмедов три години и шест месеца затвор, като от този срок ще му се приспадне времето, прекарано в ареста. Обвиняемият е осъден за закана за убийство, но е оправдан по обвинението в опит за убийство на почетния председател на ДПС, уточнява Novini.bg. Решението на магистратите може да се обжалва на по-горна инстанция.

Прокурорът по делото, който искаше 17 години затвор, коментира, че задължително ще протестира тази присъда. По думите му е недопустимо Енимехмедов да бъде оправдан по обвинението за опит за убийство, след като експерти са доказали, че с газово оръжие може да се стигне до фатален край.

Според прокурора делото е фактически изяснено. Подсъдимият е отишъл на конференицята на ДПС в НДК с ясна цел. Преди да влезе на конференцията, Октай Енимехмедов е отишъл до тоалетната и е проверил пълнителя на оръжието и дали е готово да възпроизведе изстрел.

После се отправил към входа на залата, стигнал до подиума, качил се по стълбите и се придвижил от лявата страна на Ахмед Доган, като протегнал дясната си ръка и демонстративно насочил оръжието към главата на ДПС лидера. Отчетени са три опита за възпроизвеждане на изстрел. Целта на Енимехмедов била да умъртви Доган, не да го изплаши, категоричен е прокурорът по делото.